Belum Eco Resort

Belum Eco Resort adalah salah satu dari beratus pulau yang terletak di Tasik Belum, Perak – Terletak berhampiran Royal Taman Negara Belum yang terkenal di Dunia. Belum Eco Resort adalah satu-satunya resort yang berada di tengah-tengah alam fauna dengan udara yang nyaman dan jauh dari pencemaran bunyi.

Tasik Belum adalah tasik buatan manusia yang terbesar di Grik, Perak –  dengan keluasan meliputi 15,200 hektar. Keindahan dan kedamaian tasik ini adalah dengan adanya kepelbagaian flora dan fauna.

Belum siap edit! hahaha

Hutan Simpan Belum-Temenggor adalah antara hutan dara baki terakhir di Malaysia di mana biodiversiti boleh dikatakan tidak terjejas.

Persekitaran yang bersih dan sistem eko utuh boleh disamakan dengan Taman Negara 15 tahun yang lalu. Ia mungkin yang terbaik menunggu rahsia yang disimpan untuk diterokai, terutama bagi pencinta alam semula jadi gemar.
(BER) Reka bentuk Belum Eco Resort berkembang sekitar konsep eko hijau, hingga ke hari ini BER terus dengan bangganya mengamalkan ‘Pelancongan Bertanggungjawab. Pulau peranginan, resort 8 ekar lahir dari semangat dan menghormati alam semula jadi. Pembangunan resort telah siap menyerahkan dibina, tanpa menggunakan apa-apa jentera berat.

Sebagai mengiktiraf ia usaha untuk mengekalkan persekitaran semula jadi di sekeliling Tasik Temenggor, Belum Eco Resort telah dianugerahkan Anugerah Penghargaan Pelancongan Perak 2007 untuk “Meningkatkan Eco Tourism”.