Tentatif Ringkas Percutian ke Sabah – 4 Hari 3 Malam

Tentatif Percutian ke Sabah | Bila bercakap pasal Kota Kinabalu, Sabah, perkara pertama terlintas di fikiran kita adalah sudah tentu Gunung Kinabalu yang tinggi, pulau-pulau yang cantik, dan juga makanan laut yang segar dan murah!

Ungkapan yang berbunyi, β€˜Boleh bah, kalau kau’, sesuatu yang cukup popular di Sabah yang jika diterjemahkan dalam bahasa anak muda di semenanjung, ia berbunyi, β€˜engko punya pasal, tak de hal lah bro’ atau dalam erti kata lain kita bersetuju atas tindakan sahabat kita itu.

Untuk anda yang ingin membuat tempahan Pakej Sabah, anda boleh berbuat demikian dengan melihat pakej di artikel Pakej Sabah 2018 (4H3M) atau Pakej Sabah 2018 (3H2M) dan hubungi nombor yang disediakan.

 

Layan gambar pemandangan sekitar Kota Kinabalu & Kundasang dulu πŸ™‚

Sedikit Informasi Tentang Sabah

Sabah adalah salah satu daripada 13 negeri yang terdapat di Malaysia dan merupakan negeri kedua terbesar di Malaysia selepas Sarawak yang terletak di utara pulau Borneo, iaitu pulau ketiga yang terbesar di dunia.

Ibu negeri Sabah ialah Kota Kinabalu, yang dahulunya dikenali sebagai Jesselton. Ia juga popular dengan panggilan KK sahaja.

Sabah juga sering dirujuk sebagai “Negeri di Bawah Bayu” kerana kedudukan negeri tersebut yang sangat strategik di bawah laluan angin monsun.

Tentatif Percutian ke Sabah: 4 Hari 3 Malam

Sebenarnya terdapat banyak Tempat-tempat menarik di KK yang boleh dilawati dan kali ini untuk memudahkan korang, kami kongsikan tentatif ringkas ke Sabah, untuk 4 Hari 3 Malam.

Berikut adalah tentatif yang paling ringkas dan bajet untuk ke Sabah:

Hari Pertama – Tiba di Airport KKIA (12PM) dan terus ke Kundasang

Setibanya di Airport, sewa kereta dan teruskan perjalanan ke Kundasang. Untuk menyewa kereta, kami sarankan untuk menyewa dengan N HELZY RENT A CAR, KOTA KINABALU, SABAH. Mudah bicara dan berpatutan.

Contact: [update 22 Feb 2018] – Dah boleh book online

N HELZY RENT A CAR, KOTA KINABALU, SABAH
013 - 865 8484 ATAU
013 - 559 9261
website: www.nhelzyrentacar.com
CODE: CarRentKK <-- Sila beritahu code ni untuk dapatkan diskaun dari pemilik.

Berita Baik, sekarang anda boleh tempah kereta sewa secara online dengan bayar DEPOSIT sahaja. 

Tempahan online untuk 3 hari ke atas akan mendapat Diskaun 5% dan juga diskaun tambahan dengan memasukkan voucher code NHelzyWEB yang bernilai RM 20

Perbezaan Tempah Online dan Offline
1. Online - Dapat diskaun 5% (3-6 hari) dan Diskaun voucher RM20 dengan menggunakan voucher code ini - [NHelzyWEB] BOOK ONLINE NOW

CONTOH: 
Harga 1 Hari Axia: RM 120
3 Hari = RM 360 (Harga biasa untuk 3 hari)
Sub-Total = RM 360
Automatik Diskaun 5% = - RM 18
TOTAL = RM 342
Gross = RM 322.64
GST 6% = RM 19.36 (GST Dah termasuk ni)
GRAND TOTAL = RM 342 - RM 20 (Diskaun) 
= RM 322

TOTAL Semua: RM 322 SHJ 
JIMAT RM 38

2. Offline ( whatapps / call ) - Dapat diskaun 5% (3-6 hari) sahaja. [CarRentKK]

CAR LIST  BOOK NOW   Whatsapp



Enjoy 2 jam perjalanan ke Kundasang. Dalam Perjalanan singgah sekejap di rumah terbalik:

rumah terbalik

1:30PM Rumah Terbalik and Jambatan Tamparuli.
3:30PM Kemudian berhenti di Pekan Nabalu untuk berehat.
4:00PM Check-in at Mile 36 Lodge [BOOK NOW] atau mana-mana hotel yang berdekatan dengan Taman Negara Kinabalu.

Atau korang boleh lihat di artikel ini: Hotel Terbaik di Kundasang

5:00PM Terus pergi melawat tempat menarik seperti:-
Taman Negara Kinabalu (Kinabalu National Park), Botanical Garden, Nature Gallery & Timpohon Gate

Masa lapang, boleh overnightΒ  kat Kundasang.

Nota Kaki: Jika masa tidak mencukupi untuk melawat di kesemua tempat pada hari pertama, boleh sambung pada keesokan hari.

Hari ke 2 – Poring Hot Spring / Kota Kinabalu

Check-out dari hotel dan terus pergi melawat kawasan sekitar Kundasang dan Ranau.

8:00AM Desa Dairy Farm (Mini New Zealand)

Untuk pemandangan yang cantik dan bergambar dengan berlatar belakangkan Gunung Kinabalu, elok pergi Desa Dairy Farm pada waktu pagi sebelum pukul 9 AM. Kerana lepas pukul 9, awan akan menghalang pemandangan gunung. Kalau bernasib baik boleh la tengok juga walaupun lepas pukul 9.

10:00AM Kundasang War Memorial
12:00PM Poring Hot Spring; boleh cuba pengalaman di Titian Gantung atau Canopy Walkway. Selepas itu, mandi air panas.
3:00PM Ladang Teh Kundasang
4:00PM (OPTIONAL) Kg Luanti Fish Massage
5:00PM OTW to KK
(OPTIONAL) Dalam perjalanan ke KK, singgah di: Pekan Kundasang – fresh vegetables/fruits market.
8:00PM SampaiΒ  KK. setiba di kk, check in at hotel Ocenia Hotel [BOOK NOW].Β  kalau boleh cari dan book hotel yang berdekatan dengan pasar malam (Pusat Bandar). Mudah untuk pergi makan seafood.

Hari ke 3 – Ke Pulau dan Bersiar-siar di bandar KK, beli ole-ole πŸ™‚

8:00AM Sarapan Pagi la dulu…lapar kan.
8:30AM Terus pergi ke Jeti Jesselton untuk ke Pulau Manukan, Pulau Sapi, Pulau Mamutik dan Pulau Gaya (atau lain-lain pulau). Cukup la pergi 2 pulau sahaja ye – masa perjalanan 15 min dengan menaiki bot. setiba di Pulau Manukan, bebas untuk buat apa saje, snorkeling/ swimming
11:40AM Selesai di Pulau Manukan terus pula ke Pulau Sapi dan sambung dengan aktiviti snorkeling/ swimming.
03:30PM Balik ke KK, bersiar-siar beli ole-ole dan
7:00 PM Makan malam dan berehat

Hari ke 4 – Sambung beli belah dan ole-ole / Berlepas pulang ke KL

Β 8:00 AM Handicraft center; Filipino Market, dan lain-lain komplek utama di bandar KK
Β 12:00 PM Check-out dari hotel dan terus ke airport untuk balik ke KL.
Anggaran Kos Paling Jimat Untuk 4 Hari 3 Malam (2 Orang)

Ni anggaran total kos untuk 2 orang, kalau ramai lagi murah. korang boleh cek artikel yang dikongsikan di sini: Percutian Bajet ke Sabah (4 orang)


Tiket FlightΒ  (Nak murah beli awal) – RM400 / 2 Person
Pengangkutan + minyak (2 Hari Plus)Β – Kereta Axia – RM380
Penginapan – RM400 (160+120+120)
Entry Fee (Details kat bawah) – RM80 / 2 Person
Makan Minum – RM200+-
Pakej Pulau (Details kat bawah) – RM110 / 2 Person
Lain-lain – RM100+-

TOTAL KOS UNTUK 2 ORANG: RM1670
RM835 / pax

Entry Fee Details:
Kinabalu Park – RM3 (boleh digunakan untuk masuk ke Poring Hot Springs sekali)
Park Museum – RM2
Canopy Walk at Poring Hot Springs – RM3
Camera Fee – RM5 (share dengan dua orang, jadi RM2.50 :P)
Fish Spa Kg. Luanti – RM5 (include GST)
Desa Dairy Farm – RM5 (include GST)
Kundasang War Memorial – RM2
Rumah terbalik – RM10.60 (include GST)
Taman Laut – RM3
Pakej Pulau Details: Pulau Manukan & Pulai Sapi
Tambang bot ke Pulau Manukan : RM 23.00
Cukai jeti Jesselton Point : RM 7.00
Sewa alatan snorkeling : RM 10.00
Sewa jaket keselamatan : RM 10.00
Entry pulau: RM3

Selamat bercuti dan kenali Sabah!

 

Summary
Tentatif Percutian ke Sabah - 4 Hari 3 Malam
Article Name
Tentatif Percutian ke Sabah - 4 Hari 3 Malam
Description
Bila bercakap pasal Kota Kinabalu, Sabah, perkara pertama terlintas di fikiran kita adalah sudah tentu Gunung Kinabalu. Nak tentatif percutian ke sabah?
Author
Publisher Name
Blog Pakej.MY
Publisher Logo
Tentatif Ringkas Percutian ke Sabah – 4 Hari 3 Malam
4.9 (97.65%) 17 votes

Komen

206 Comments on "Tentatif Ringkas Percutian ke Sabah – 4 Hari 3 Malam"

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of

Boleh saya tau hotel yang awak sewa di kundasang & di KK?

hello
9 dewasa
4hari 3mlm

berapa rm ground

tq

Jika saya nak pakej bercuti syawal ni macam mana ye?

Salam sejahtera. Saya Neela, dari Klang. saya bersama keluarga (6 dewasa & 1 kanak-kanak) bercadang bercuti di Kota Kinabalu pada… Read more »

Boleh email kan ke saya detail payment utk 9 dewasa 3 kanak utk 4h3m pada oktober 2017

saya nak pergi tour macam tentatif yg di beri. cadangan nya pada 1 mei 2017 hingga 4 mei 2017. buat… Read more »
Salam sejahtera. Saya asda, dari perlis. saya bersama keluarga (5 dewasa)bercadang bercuti di Kota Kinabalu pada bulan Disember ini. tiket… Read more »
Assalamualaikum, Saya berminat utk dptkn sebut harga bagi pakej sabah (4d3n) – 5 org dewasa (family) – 3.11.2016-6.11.2016 – all… Read more »
Sy bcadang nk bcuti akhir November (cuti skolah) 5 dewasa 1 kanak2.Sy nk tahu charge semua tmasuk flight dr KL.… Read more »

Saya nk pergi seorang January 2017.. 5 hr 4 mlm.. Rm1500 OK x?

admin..kami dp kl..akan ke kk bulan dis 11-15..mohon info caj berkenaan transport n penginapan di kundasang n kk.
tq

saya bercadang nak ke sabah bulan january 2017…. tarikh : 12 – 15 Jan 2017 4 org (tiket flight sendiri)… Read more »
Hi, Sy bercadang utk pergi tahun depan dlm bulan March, utk 2 dewasa & 1 kanak 1tahun, 4hri 3 mlm.… Read more »
saya bercadang nak ke sabah bulan dec 2016…. tarikh : 10 – 13 Dec 2016 6-7 org boleh dapatkan sebut… Read more »

Boleh emailkan detail package untuk 2 dewasa dan 2 kanak2…
Tq

Saya berminat dengan pakej 4H3N ni tapi saya nak tahu kos untuk tiket flight yang balik sahaja. yang lain2 seperti… Read more »
saya bercadang nak g kk seperti yg dinyatakan di atas..if can arrange kn skli transportation spnjang kami di sana.. date:… Read more »
Salam Tuan, Kami sekeluarga bercadang utk bercuti ke Sabah pada 28 or 29hb Oct ni. Mohon bagi tahu quatation untuk… Read more »
Muna athirah binti ramli
SAya berminat dengan tentatif yang diberikan dan bercadang untuk ke kk 26/10 – 29/10. 3 orang dan tiket penerbangan sendiri… Read more »
saya nak pergi tour macam tentatif yg di beri. cadangan nya pada bulan December 2016(tarikh belum masih dlm perbincangan) ,… Read more »
Salam… Kami merancang utk bercuti ke sabah pada 08 – 11 feb 2016 Seramai 12 org 9 dewasa 3 kanak… Read more »
syuhaidah binti jamil jamil
Sy bcadang nk bcuti pada 27 – 30 disember 2016 utk 2 orang. Sy nk tahu charge semua tmasuk flight… Read more »

Salam…

Boleh bagi contact number tak untuk island tour tu?

Terima kasih

Salam Admin , Saya bercadang utk bercuti ke sabah pada bln nov 2016 (17hb nov -20hb nov ) untuk 6… Read more »
Hai. .. Kami bcadang nak ke kk pada 17. 3. 2017-20. 3. 2017. Boleh tau berapa harga utk kami sekeluarga… Read more »
hi admin, sy akan ke KK pada 2/12/2016-05/12/2016. jika sy ingin pergi tour seperti yg diatas, tetapi penginapan dan tiket… Read more »

tuan 2 dewasa 2 kanak-kanak full pakage brp..tlg sggest date yg menarik skali tq admin

Salam.. Nk Tanya pakej utk 2org.. Pada 11-14dec.. Email [email protected]

Assalam…family saya dalam 10 orang dewasa.tarikh lawatan sekitar cuti sekolah mac 2017.Boleh bagi cadangan ?

Boleh email kan ke saya detail tentatif dan payment utk 2 dewasa 1 kanak utk 4h3m pada 28/11/2016 ni? Terima… Read more »
hi…. saya bercadang nak g kk seperti yg dinyatakan di atas..if can arrange kn skli transportation spnjang kami di sana..… Read more »
Assalam..macam menarik pakej ni.. boleh tahu if ada insert cket elemen honeymoon dan senarai restoran makanan halal. Transport pula kira… Read more »
Salam, hi. saya dan husband akan ke KK pada 9 MAC 2017- 11 MAC 2017. ade package or itinerary utk… Read more »
Assalamualaikum. Boleh email kan kepada saya untuk pakej 4h 3m pada mei 2017 untuk 5 orang. (2 org 1 bilik,… Read more »

Assalam Tuan , saya bercadang utk ke Sabah Nov 207, Tiket Beli Sendiri 1 dewasa 1 kanak2, sorry Nov 2017

Boleh sy dptkan quotation dan tentatif utk 2 orang? 6 Mac – 10 Mac 2017 (5 hari 4 mlm) .… Read more »
Salam Tuan, Saya dan kawan saya bercadang utk bercuti ke Sabah pada 3d 2n March 2017 ni. Mohon bagi tahu… Read more »

salam. ada x pakej yg ditawarkan utk percutian ke sabah utk 4h3m & berapa bajetnya..

Hi.

Kami sekeluarga,2 dewasa 3 Kanak-Kanak. Ada buat day trip sahaja ke Kinabalu Park/Kundasang/Desa Dairy etc?

Salam,boleh email kan kpd saya detail payment utk anggaran 15 dewasa 3 kanak utk 4h3m pada september 2017..tq..

salam. kalau trip 4d3n utk 4 dewasa 2lelaki 2perempuan anggaran brape eh?

Assalammualaikum..
Saya NajiP dri KL..pakej utk 2 dewasa(4h3m)
Pergi pada tarikh 11/4 hingga 15/4…tak termasuk flight..
Terima Kasih..

Saya Sri dr KL ingin berapa pakej 4 h 3 m pada 23/4-26/4/2017. utk 5 Org .

Assalamualaikum wth, # Sy bercadang ingin bercuti di Sabah pd 13/1/17-15/1/17(3 hari, 2 mlm), # Bermlm di kk ( kalu… Read more »

Boleh uruskan lawatan untuk 3 hari
2 malam
18/3/2017 -20/3/3017
Anggaran 25 orang..
1 malam di kundasang..
Berapa anggaran kos utk 1 orang?

Saya bercadang utk bercuti di sana dlm tempoh yg terdekat ni…( musim cuti sek) tp x nk pakage ke pulau2….bg… Read more »

Hi,
Sy n kluarga ingin brcuti di kk 4h3m (9/2/2017-12/2/2017)..
8dewasa 1knk2…
Duit tiket penerbangan kmi uruskn

informasi yang sangat menarik dan bermanfaat…

hai..pakej until 4 orang dewasa 3hari 2malam Dan 4hari 3malam berapa yer? pakej termasuk apa? thanks

4 orang dewasa 3hari 2malam Dan 4hari 3 malam berapa RM? pakej tmasuk apa yer?

oceania hotel tu dekat ke dengan pasar malam ? boleh suggest hotel yg dekat dengan pasar malam and murah. thankyou

Boleh tolong sendkan detail pakej yang ada ke emel saya? =)

Ade tak pakej untuk 2 org ? Boleh email kat saya. Jgn lupa harga sekali.

pakej pada 18.3.2017-21.3.2017
4hari 3mlm
6dewasa
1 kanak (3thn 6bln)
1 bayi (9bulan)
van+pemandu
full pakej termasuk tiket flight
klia2-kk-klia