Tentatif Ringkas Percutian ke Sabah – 4 Hari 3 Malam

Tentatif Percutian ke Sabah | Bila bercakap pasal Kota Kinabalu, Sabah, perkara pertama terlintas di fikiran kita adalah sudah tentu Gunung Kinabalu yang tinggi, pulau-pulau yang cantik, dan juga makanan laut yang segar dan murah! Percutian ke Sabah ini, anggarannya hanya RM835 sahaja untuk seorang termasuk tiket flight.

Ungkapan yang berbunyi, ‘Boleh bah, kalau kau’, sesuatu yang cukup popular di Sabah yang jika diterjemahkan dalam bahasa anak muda di semenanjung, ia berbunyi, ‘engko punya pasal, tak de hal lah bro’ atau dalam erti kata lain kita bersetuju atas tindakan sahabat kita itu.

Layan gambar pemandangan sekitar Kota Kinabalu & Kundasang dulu 🙂

Sedikit Informasi Tentang Sabah

Sabah adalah salah satu daripada 13 negeri yang terdapat di Malaysia dan merupakan negeri kedua terbesar di Malaysia selepas Sarawak yang terletak di utara pulau Borneo, iaitu pulau ketiga yang terbesar di dunia.

Ibu negeri Sabah ialah Kota Kinabalu, yang dahulunya dikenali sebagai Jesselton. Ia juga popular dengan panggilan KK sahaja. Sabah juga sering dirujuk sebagai “Negeri di Bawah Bayu” kerana kedudukan negeri tersebut yang sangat strategik di bawah laluan angin monsun.

Tentatif Percutian ke Sabah: 4 Hari 3 Malam
Untuk anda yang ingi membuat tempahan Pakej Sabah 2017, anda boleh berbuat demikian dengan melihat pakej di artikel Pakej Sabah 2017 (4H3M) atau Pakej Sabah 2017 (3H2M) dan hubungi nombor yang disediakan.

 

Ramai pelancong singgah di bandaraya ini untuk melancong ke Taman Laut Tunku Abdul Rahman atau mendaki Gunung Kinabalu. Sebenarnya terdapat banyak tempat-tempat menarik di KK yang boleh dilawati dan kali ini kami kongsikan tentatif ringkas ke Sabah, untuk 4 Hari 3 Malam.

Berikut adalah tentatif yang paling ringkas dan bajet untuk ke Sabah:

Hari Pertama– Tiba di Airport KKIA (12PM) dan terus ke Kundasang

Setibanya di Airport, sewa kereta dan teruskan perjalanan ke Kundasang. Untuk menyewa kereta, kami sarankan untuk menyewa dengan N HELZY RENT A CAR, KOTA KINABALU, SABAH. Mudah bicara dan berpatutan.

Contact:

N HELZY RENT A CAR, KOTA KINABALU, SABAH
013 - 865 8484 ATAU
013 - 559 9261
website: www.nhelzyrentacar.com
CODE: CarRentKK <-- Sila beritahu code ni untuk dapatkan diskaun dari pemilik.

Berita Baik, sekarang anda boleh tempah kereta sewa secara online dengan bayar DEPOSIT sahaja. 

Tempahan online untuk 3 hari ke atas akan mendapat Diskaun 5% dan juga diskaun tambahan dengan memasukkan voucher code NHelzyWEB yang bernilai RM 20

Perbezaan Tempah Online dan Offline
1. Online - Dapat diskaun 5% (3-6 hari) dan Diskaun voucher RM 15 dengan menggunakan voucher code ini - [NHelzyWEB] BOOK ONLINE NOW

CONTOH: 
Harga 1 Hari Axia: RM 120
3 Hari = RM 360
Diskaun 5% = RM 18
Diskaun Voucher = RM 20

TOTAL Semua: RM 322 SHJ 
JIMAT RM 38 

2. Offline ( whatapps / call ) - Dapat diskaun 5% (3-6 hari) sahaja. [CarRentKK]

CAR LIST  BOOK NOW   



Enjoy 2 jam perjalanan ke Kundasang. Dalam Perjalanan singgah sekejap di rumah terbalik:

rumah terbalik

1:30PM Rumah Terbalik and Jambatan Tamparuli.
3:30PM Kemudian berhenti di Pekan Nabalu untuk berehat.
4:00PM Check-in at Mile 36 Lodge [BOOK NOW] atau mana-mana hotel yang berdekatan dengan Taman Negara Kinabalu.
5:00PM Terus pergi melawat tempat menarik seperti:-
Taman Negara Kinabalu (Kinabalu National Park), Botanical Garden, Nature Gallery & Timpohon Gate

Masa lapang, boleh overnight  kat Kundasang.

Nota Kaki: Jika masa tidak mencukupi untuk melawat di kesemua tempat pada hari pertama, boleh sambung pada keesokan hari.

Hari ke 2 – Poring Hot Spring / Kota Kinabalu

Check-out dari hotel dan terus pergi melawat kawasan sekitar Kundasang dan Ranau.

8:00AM Desa Dairy Farm (Mini New Zealand)

Untuk pemandangan yang cantik dan bergambar dengan berlatar belakangkan Gunung Kinabalu, elok pergi Desa Dairy Farm pada waktu pagi sebelum pukul 9 AM. Kerana lepas pukul 9, awan akan menghalang pemandangan gunung. Kalau bernasib baik boleh la tengok juga walaupun lepas pukul 9.

10:00AM Kundasang War Memorial
12:00PM Poring Hot Spring; boleh cuba pengalaman di Titian Gantung atau Canopy Walkway. Selepas itu, mandi air panas.
3:00PM Ladang Teh Kundasang
4:00PM (OPTIONAL) Kg Luanti Fish Massage
5:00PM OTW to KK
(OPTIONAL) Dalam perjalanan ke KK, singgah di: Pekan Kundasang – fresh vegetables/fruits market.
8:00PM Sampai  KK. setiba di kk, check in at hotel Ocenia Hotel [BOOK NOW].  kalau boleh cari dan book hotel yang berdekatan dengan pasar malam. Mudah untuk pergi makan seafood.

Hari ke 3 – Ke Pulau dan Bersiar-siar di bandar KK, beli ole-ole 🙂

8:00AM Sarapan Pagi la dulu…lapar kan.
8:30AM Terus pergi ke Jeti Jesselton untuk ke Pulau Manukan, Pulau Sapi, Pulau Mamutik dan Pulau Gaya (atau lain-lain pulau). Cukup la pergi 2 pulau sahaja ye – masa perjalanan 15 min dengan menaiki bot. setiba di Pulau Manukan, bebas untuk buat apa saje, snorkeling/ swimming
11:40AM Selesai di Pulau Manukan terus pula ke Pulau Sapi dan sambung dengan aktiviti snorkeling/ swimming.
03:30PM Balik ke KK, bersiar-siar beli ole-ole dan
7:00 PM Makan malam dan berehat

Hari ke 4 – Sambung beli belah dan ole-ole / Berlepas pulang ke KL

 8:00 AM Handicraft center; Filipino Market, dan lain-lain komplek utama di bandar KK
 12:00 PM Check-out dari hotel dan terus ke airport untuk balik ke KL.
Anggaran Kos Paling Jimat Untuk 4 Hari 3 Malam (2 Orang)

Tiket Flight  (Nak murah beli awal) – RM400 / 2 Person
Pengangkutan + minyak (2 Hari Plus) – Kereta Axia – RM380
Penginapan – RM400 (160+120+120)
Entry Fee (Details kat bawah) – RM80 / 2 Person
Makan Minum – RM200+-
Pakej Pulau (Details kat bawah) – RM110 / 2 Person
Lain-lain – RM100+-

TOTAL KOS UNTUK 2 ORANG: RM1670

Entry Fee Details:
Kinabalu Park – RM3 (boleh digunakan untuk masuk ke Poring Hot Springs sekali)
Park Museum – RM2
Canopy Walk at Poring Hot Springs – RM3
Camera Fee – RM5 (share dengan dua orang, jadi RM2.50 :P)
Fish Spa Kg. Luanti – RM5 (include GST)
Desa Dairy Farm – RM5 (include GST)
Kundasang War Memorial – RM2
Rumah terbalik – RM10.60 (include GST)
Taman Laut – RM3
Pakej Pulau Details: Pulau Manukan & Pulai Sapi
Tambang bot ke Pulau Manukan : RM 23.00
Cukai jeti Jesselton Point : RM 7.00
Sewa alatan snorkeling : RM 10.00
Sewa jaket keselamatan : RM 10.00
Entry pulau: RM3

Selamat bercuti dan kenali Sabah!

 

Tentatif Ringkas Percutian ke Sabah – 4 Hari 3 Malam
4.8 (96.67%) 12 votes

Artikel Lain

Komen

196 Comments on "Tentatif Ringkas Percutian ke Sabah – 4 Hari 3 Malam"

Notify of
Sort by:   newest | oldest | most voted

Boleh saya tau hotel yang awak sewa di kundasang & di KK?

hello
9 dewasa
4hari 3mlm

berapa rm ground

tq

Jika saya nak pakej bercuti syawal ni macam mana ye?

Salam sejahtera. Saya Neela, dari Klang. saya bersama keluarga (6 dewasa & 1 kanak-kanak) bercadang bercuti di Kota Kinabalu pada bulan Disember ini. Kami sebenarnya tiba di kota kinabalu dan berlepas dari Labuan.

tiket penerbangan kami boleh sendiri. kami cuma ingin tahu caj Tour, hotel, dan makanan sahaja.

harap dapat memberi maklumat tersebut.

Boleh email kan ke saya detail payment utk 9 dewasa 3 kanak utk 4h3m pada oktober 2017

saya nak pergi tour macam tentatif yg di beri. cadangan nya pada 1 mei 2017 hingga 4 mei 2017. buat masa ini anggaran 6 orang. boleh email saya tak…

Salam sejahtera. Saya asda, dari perlis. saya bersama keluarga (5 dewasa)bercadang bercuti di Kota Kinabalu pada bulan Disember ini.
tiket penerbangan kami beli sendiri . kami cuma ingin tahu caj Tour, hotel sahaja
harap dapat memberi maklumat tersebut.

Assalamualaikum,
Saya berminat utk dptkn sebut harga bagi pakej sabah (4d3n)
– 5 org dewasa (family)
– 3.11.2016-6.11.2016
– all in /full bourd (tak termasuk tiket flight)
– kundasang + island tour

Sy bcadang nk bcuti akhir November (cuti skolah)
5 dewasa 1 kanak2.Sy nk tahu charge semua tmasuk flight dr KL.
Bercadang nk pergi 4D3N./3D2N.
Tq.

Saya nk pergi seorang January 2017.. 5 hr 4 mlm.. Rm1500 OK x?

admin..kami dp kl..akan ke kk bulan dis 11-15..mohon info caj berkenaan transport n penginapan di kundasang n kk.
tq

saya bercadang nak ke sabah bulan january 2017….

tarikh : 12 – 15 Jan 2017
4 org (tiket flight sendiri)
boleh dapatkan sebut harga full pakej untuk kundasang + KK + Island hoping

Terima kasih.

Hi, Sy bercadang utk pergi tahun depan dlm bulan March, utk 2 dewasa & 1 kanak 1tahun, 4hri 3 mlm. Anggaran kos berapa ye?

saya bercadang nak ke sabah bulan dec 2016….

tarikh : 10 – 13 Dec 2016
6-7 org
boleh dapatkan sebut harga full pakej untuk kundasang + KK + Island hoping

Terima kasih.

Boleh emailkan detail package untuk 2 dewasa dan 2 kanak2…
Tq

Saya berminat dengan pakej 4H3N ni
tapi saya nak tahu kos untuk tiket flight yang balik sahaja.
yang lain2 seperti transport dan hotel persediaan macam biasa
saya dari johor tapi nnti nak naik flight kena turun kl or stay on jb ?
saya ingin ke kota kinabalu pada tahun hadapan(2017) masa cuti sem
bagaimana ya?

saya bercadang nak g kk seperti yg dinyatakan di atas..if can arrange kn skli transportation spnjang kami di sana..
date: 2/5/2017 – 5/5/2017
8 dewasa 4 kanak2
flight selfbooking

Salam Tuan,

Kami sekeluarga bercadang utk bercuti ke Sabah pada 28 or 29hb Oct ni. Mohon bagi tahu quatation untuk 5 dewasa + 1 kanak2. Semua termasuk flight ticket.

thanks

Muna athirah binti ramli

SAya berminat dengan tentatif yang diberikan dan bercadang untuk ke kk 26/10 – 29/10. 3 orang dan tiket penerbangan sendiri . Tapi hanya nak tahu caj bagi tour , hotel dan makanan. Boleh cik emailkan harga ?

saya nak pergi tour macam tentatif yg di beri. cadangan nya pada bulan December 2016(tarikh belum masih dlm perbincangan) , buat masa ini anggaran 14 orang. boleh email saya tak…

Salam…

Kami merancang utk bercuti ke sabah pada 08 – 11 feb 2016
Seramai 12 org 9 dewasa 3 kanak kanak.
ingin tahu kos penginapan dan sewa kereta.
tq

syuhaidah binti jamil jamil

Sy bcadang nk bcuti pada 27 – 30 disember 2016 utk 2 orang.
Sy nk tahu charge semua tmasuk flight dr KL.
Bercadang nk pergi 4D3N.
Tq.

Salam…

Boleh bagi contact number tak untuk island tour tu?

Terima kasih

Salam Admin ,

Saya bercadang utk bercuti ke sabah pada bln nov 2016 (17hb nov -20hb nov ) untuk 6 orang. Saya nak detail tentang pakej yg disediakan seperti yg disebut diatas pakej 4h3m (RM 590). Terima kasih .

Hai. .. Kami bcadang nak ke kk pada 17. 3. 2017-20. 3. 2017. Boleh tau berapa harga utk kami sekeluarga (2 dewasa 4 ank)🇰🇷

hi admin,

sy akan ke KK pada 2/12/2016-05/12/2016. jika sy ingin pergi tour seperti yg diatas, tetapi penginapan dan tiket penerbangan sudah dibeli. boleh bagikan quote? utk 2 org dewasa.

tuan 2 dewasa 2 kanak-kanak full pakage brp..tlg sggest date yg menarik skali tq admin

Salam.. Nk Tanya pakej utk 2org.. Pada 11-14dec.. Email [email protected]

Assalam…family saya dalam 10 orang dewasa.tarikh lawatan sekitar cuti sekolah mac 2017.Boleh bagi cadangan ?

Boleh email kan ke saya detail tentatif dan payment utk 2 dewasa 1 kanak utk 4h3m pada 28/11/2016 ni?

Terima kasih.

hi….
saya bercadang nak g kk seperti yg dinyatakan di atas..if can arrange kn skli transportation spnjang kami di sana..
date: 16/12/2016 – 18/12/2016
5 dewasa 5 kanak2
flight selfbooking

Assalam..macam menarik pakej ni.. boleh tahu if ada insert cket elemen honeymoon dan senarai restoran makanan halal. Transport pula kira macam mana if nak dengan driver sekali..heheh

Salam, hi.
saya dan husband akan ke KK pada 9 MAC 2017- 11 MAC 2017.
ade package or itinerary utk ke kundasang, pulau2?

Assalamualaikum. Boleh email kan kepada saya untuk pakej 4h 3m pada mei 2017 untuk 5 orang. (2 org 1 bilik, 3 org 1 bilik)

Assalam Tuan , saya bercadang utk ke Sabah Nov 207, Tiket Beli Sendiri 1 dewasa 1 kanak2, sorry Nov 2017

Boleh sy dptkan quotation dan tentatif utk 2 orang? 6 Mac – 10 Mac 2017 (5 hari 4 mlm) . Tiket flight kami sendiri. Tq

Salam Tuan,

Saya dan kawan saya bercadang utk bercuti ke Sabah pada 3d 2n March 2017 ni. Mohon bagi tahu quatation untuk 2 dewasa. Semua termasuk flight ticket.

Terima Kasih

salam. ada x pakej yg ditawarkan utk percutian ke sabah utk 4h3m & berapa bajetnya..

Hi.

Kami sekeluarga,2 dewasa 3 Kanak-Kanak. Ada buat day trip sahaja ke Kinabalu Park/Kundasang/Desa Dairy etc?

Salam,boleh email kan kpd saya detail payment utk anggaran 15 dewasa 3 kanak utk 4h3m pada september 2017..tq..

salam. kalau trip 4d3n utk 4 dewasa 2lelaki 2perempuan anggaran brape eh?

Assalammualaikum..
Saya NajiP dri KL..pakej utk 2 dewasa(4h3m)
Pergi pada tarikh 11/4 hingga 15/4…tak termasuk flight..
Terima Kasih..

Saya Sri dr KL ingin berapa pakej 4 h 3 m pada 23/4-26/4/2017. utk 5 Org .

Assalamualaikum wth,

# Sy bercadang ingin bercuti di Sabah pd 13/1/17-15/1/17(3 hari, 2 mlm),
# Bermlm di kk ( kalu boleh berdekatan dgn waterfront utk mkn seafood) , boleh buat kn itinerary,
# flight sendiri…
# skali.dgn kenderaan n driver n tourguide …
# utk 10 org…

Tq

Boleh uruskan lawatan untuk 3 hari
2 malam
18/3/2017 -20/3/3017
Anggaran 25 orang..
1 malam di kundasang..
Berapa anggaran kos utk 1 orang?

Saya bercadang utk bercuti di sana dlm tempoh yg terdekat ni…( musim cuti sek) tp x nk pakage ke pulau2….bg 3 dewasa dan 2 kanak2…tiket flight kami akan uruskan sendiri… saya cuma nk tahu charge tour, makan dan penginapan disana bagi 4 hari 3 mlm

Hi,
Sy n kluarga ingin brcuti di kk 4h3m (9/2/2017-12/2/2017)..
8dewasa 1knk2…
Duit tiket penerbangan kmi uruskn

informasi yang sangat menarik dan bermanfaat…

hai..pakej until 4 orang dewasa 3hari 2malam Dan 4hari 3malam berapa yer? pakej termasuk apa? thanks

4 orang dewasa 3hari 2malam Dan 4hari 3 malam berapa RM? pakej tmasuk apa yer?

oceania hotel tu dekat ke dengan pasar malam ? boleh suggest hotel yg dekat dengan pasar malam and murah. thankyou

Boleh tolong sendkan detail pakej yang ada ke emel saya? =)

Ade tak pakej untuk 2 org ? Boleh email kat saya. Jgn lupa harga sekali.

pakej pada 18.3.2017-21.3.2017
4hari 3mlm
6dewasa
1 kanak (3thn 6bln)
1 bayi (9bulan)
van+pemandu
full pakej termasuk tiket flight
klia2-kk-klia

wpDiscuz