7 Cara Pos Motosikal Dengan Harga Murah

Cara Pos Motosikal | Kebiasaanya, pelajar universiti adalah yang paling ramai  menggunakan servis penghantaran motosikal ke kolej-kolej mereka. Selain pelajar, tidak lupa perantau yang mencari rezeki di KL dan Selangor, juga turut menggunakan khidmat penghataran motor ini.

Ada hantar pulang ke kampung dan ada juga hantar motor ke KL. Tak kisah la, apa yang penting kos penghantaran yang murah adalah yang paling utama. Oleh itu, bagi memudahkan anda semua, kami bandingkan harga servis penghantaran motosikal yang ditawarkan oleh kurier.

Semenanjung (7 Cara Pos) – Klik di Sini
Sabah Sarawak dari/ke Semenanjung (Guna Kapal) – Klik di Sini

pos motor murah

Sebelum tu, jom lihat apa maklumat yang diperlukan untuk proses pos motor ni.

Maklumat Penting Untuk Proses Penghantaran Motor
  • Pengirim PERLU membawa motorsikal bersama salinan geran motorsikal dan IC semasa mengantar motorsikal di kaunter.
  • Pengirim PERLU menanggalkan No.Plat dan Cermin Sisi.
  • Motorsikal PERLU dibungkus dan pastikan tanki minyak tidak penuh.
  • Pengirim tidak digalakkan meletakkan kunci bersama-sama dengan motorsikal semasa mengantar motorsikal di kaunter
7 Cara Pos Motosikal dan Harga Pos Motor

Harga di bawah adalah berdasarkan tarikh 24 Disember 2017.

1. Nationwide – RM 120+

Caj penghantaran menggunakan Nationwide berdasarkan CC motor. Untuk maklumat lanjut boleh terus call 1300 222 777

[Update 27/07/2017] – CC 115: RM 158

Terima kasih kepada yang sudi berkongsi di ruangan komen. Semoga dapat beri manfaat kepada orang lain.

2. KTMD – RM 135+

Harga penghantaran mengikut CC motor tu. Harga paling murah RM135. Sampai dalam masa 3-4 hari. Maklumat harga yang sebenar mengikut destinasi, anda boleh layari: http://www.ktmd.com.my atau hubungi di talian ini: 1800-22-5863

3. POSLAJU – RM 180+

Jika pos motor guna poslaju, agak panjang sedikit ceritanya, semoga bermanfaat.

Anda boleh pergi ke kaunter and mintak borang nak pos motosikal. Dua borang akan diberi, Satu borang macam biasa yang pos barang tu. Satu lagi borang untuk check keadaan motosikal sebelum dihantar ada kerosakan atau tak.

Lepas isi kedua-dua borang tu, anda perlu beratur balik kat kaunter dan buat bayaran yang dikehendaki mengikut destinasi penghantaran. Kadang-kadang pos laju akan buat promosi untuk student, kena selalu alert la.

[Kemaskini 10 OKT 2017] Senarai harga pos motosikal di POSLAJU

Dah bayar, bawa motor korang ke garaj untuk buka side mirror, no. plat then balut. Selesai semua benda tu, tinggal motosikal kat situ dan pos laju akan uruskan. Bila moto tu dah sampai ke destinasi, pos laju akan menghubungi anda untuk tuntut di pejabat pos berdekatan.

4. Skynet – RM 200+

Harga pos motor guna Skynet adalah lebih kurang RM 200. Untuk kepastian harga mengikut destinasi, boleh terus hubungi nombor ini: 035122 3369

5. Posto.MY – RM219 – Harga PROMOSI tidak termasuk GST

Anda kini juga boleh menggunakan servis dari Posto.MY untuk menghantar motor anda. Apa yang menariknya, Posto.MY menawarkan:

  • Kadar HARGA yang sama rata untuk kesemua destinasi di semenanjung Malaysia. Maksudnya, dari Selangor ke Terengganu RM 219, Perlis ke Johor pun sama RM 219+-. Cuma berbeza mengikut cc motor.
  • Harga ini adalah untuk motor CC bawah 135 sahaja. Motor lebih 135 CC boleh lihat di website mereka.
  • Door-to-Door servis. Ambil dan hantar depan pintu anda!
  • Bayar online terus & tunggu Posto.MY datang pickup
  • Kebiasaanya, proses penghantaran adalah dalam masa 7 hari. Apa pun pihak Posto.MY akan hubungi anda nanti

Cara tempah mudah je

  • Daftar di website ini: http://www.posto.my @ di mobile apps.
  • Buat tempahan dan bayaran.
  • Tunggu Posto.MY datang pickup & hantar

TERKINI: Anda juga boleh download apps di Google Play & App Store. Senang la nanti nak tempah, guna apps je.

Tempah sekarang dengan Posto.MY sebab syarikat ini sedang buat promosi kaw2. Untuk maklumat lanjut boleh hubungi di talian ini: +6017-6101769 / +603-76215166

BOOK NOW

 

6. GDEx – RM 220+

Agak Mahal sedikit servis menggunakkan GDEx. Harga RM220 ini adalah untuk 150 CC ke bawah. Harga berbeza mengikut CC. Untuk maklumat lanjut boleh hubungi 03-7787 2222.

7. Lori / 4×4 – Bermula RM 200 – Paling Mudah (Door-to-Door)

pos motor

Menggunakan servis penghantaran menggunakan lori atau 4×4 adalah berbaloi juga sebab motosikal anda akan diambil depan pintu dan dihantar depan pintu juga. Door-to-door service la kiranya. Kalau guna servis  Poslaju, KTM, Skynet agak sukar sebab kita nak kena pergi hantar dan ambil.

Banyak syarikat / kenderaan persendirian yang menawarkan servis penghantaran motor menggunakan 4×4, antaranya, syarikat AILC Enterprise. 011-10953357

Dengan AILC, anda boleh menghantar motosikal ke seluruh destinasi di semenanjung Malaysia, contohnya Selangor – Terengganu, Pos motor dari kelantan ke KL, dan banyak lagi. Buat masa sekarang, syarikat ini menawarkan lokasi Pantai Timur dari/ke KL Selangor sahaja.

Untuk whatsapp, anda boleh klik button di bawah tanpa perlu menyimpan sebagai contact. Lebih mudah dan cepat.

WHATSAPP 4x4
Dua Cara Pos Motosikal Dengan 4×4:

1. Tumpang – Harga Bermula dari RM200

Tumpang bermaksud motosikal dihantar mengikut tarikh perjalanan 4×4 syarikat dan juga kekosongan. Untuk tumpang ini, memerlukan pengesahan dari syarikat terlebih dahulu. Boleh tanya di whatsapp.

Buat masa sekarang Servis Tumpang ini hanya untuk lokasi KL/Selangor dari/ke Kelantan/Besut/Jertih sahaja.

2. Ikut tarikh anda – RM350 – RM500

Semua negeri pantai timur, Pahang, Terengganu, Kelantan.

Nota Kaki: Jika nak murah, share dengan kawan-kawan, hantar 3 motosikal di lokasi yang sama, contohnya ambil di Puchong, hantar di Kota Bharu. Boleh harga diskaun. Untuk diskaun boleh tanya di whatsapp. 🙂

Bagi memudahkan proses, copy text dibawah dan hantar ke whatsapp

Tarikh:
Jumlah Motosikal:
Lokasi Ambil:
Lokasi Hantar:
WHATSAPP 4x4

 


Pos Motor  Sabah / Sarawak Dari/ke Semenanjung

[Kemaskini 7 Sep 2017] – Boleh lihat di ruangan komen juga

Jika anda ingin pos kenderaan dari/ke Sabah @ Sarawak / Semananjung, anda boleh menghubungi syarikat KGTRANS.

  • Pos motosikal menggunakan kapal laut
  • Harga bermula RM750 (Port to Port) untuk 150cc kebawah
  • Kapal masuk Port Klang/Kota Kinabalu/kuching, lain-lain lokasi transfer dengan jalan darat
  • kekerapan penghantaran 2x sebulan.
  • Keperluan dokumen: Salinan IC pemilik depan + belakang, Salinan Geran depan + belakang,
    Salinan surat kedai/Aeon jika masih loan
  • Tempoh antara seminggu – 3 minggu (mengikut destinasi)
  • Untuk maklumat lanjut boleh hubungi pihak KGTRANS seperti berikut:
    Mobile: 0124784344
    FB: www.facebook.com/kgt.logistic
Whatsapp KGTrans
Lain-lain:

Ke Sabah jom!

Pakej Pelamin Tunang & Kahwin

7 Cara Pos Motosikal Dengan Harga Murah
4.8 (96.47%) 17 votes

Komen

25 Comments on "7 Cara Pos Motosikal Dengan Harga Murah"

Notify of
Sort by:   newest | oldest | most voted

Skrg nationwide punya cas rm158.45 untuk 115cc

Caj oleh sykt courier ni sama ke.. citilink caj brp utk 100 cc

Utk pos motosikal ke sabah/sarawak Semenanjung menggunakan kapal laut harga bermula RM750(Port to Port) untuk 150cc kebawah
– Kapal masuk Port Klang/KK/kuching, lain2 lokasi transfer dengan jalan darat
– kekerapan penghantaran 2x sebulan
– Keperluan dokumen: Salinan IC pemilik depan + belakang, Salinan Geran depan + belakang, Salinan surat kedai/Aeon jika masih loan
– tempoh antara seminggu – 3 minggu(mengikut destinasi)
Pertanyaan: 0124784344
whatsapp: wasap.my/+60124784344
FB: facebook.com/kgt.logistic

Assalamualaikum, tumpang tanye admin, kalau pos motosikal pihak pos laju memang tak sediakan khidmat balut motosikal ke? Memang kena balut sendiri ye? Maaf la sy xde pengalaman pos motosikal😂

Guna posto.my pihak kami balutkan juga moto anda…

Salam nk tnya ada tak khidmat post motor ke uitm jengka tq

Post laju x boleh pakai ah..lembab gila..saya dh tuggu 12 hari dah ni..still di KL warehouse..

Kalau dari Penang-kelantan,brp agaknya kos nk hantar moto tu..boleh wssap sy x..0124407665..idin

Salam nk tnya ada tak khidmat pos motor ke Upm serdang dari jb? Tq.

Kalau poslaju,nama geran tu atas nama pak saudara n orang lain yang poskan,boleh ke?

Assalamualaikum.. Terima kasih atas infonya admin..

Nak tanya.. Ada tak perkhidmatan pos motor door to door dari Alor Setar ke Kuala Terengganu?Kebanyakan pos dari KL Selangor ke Pantai Timur.. Atau mungkin apa2 pos yang cepat sampai..

Salam…saya nak tahu berapa caj KTMB tetapkan untuk penghantaran motor dari ipoh, perak ke segamat, johor

Assalamualaikum nak tanya . Ada tak sediakan perkhidmatan penghantaran motor dari jb ke terengganu(dungun) .

Hantar motor anda door to door service dgn Felda Transport Service. Bayaran secara online. Anda blh hantar motor dan/atau perkenalkan kpd rakan2 untuk kumpul point.

1. From playstore
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bayo.user.posto
2. From web
http://posto.my/

Cepat Mudah Selamat