7 Cara Pos Motosikal Dengan Harga Murah

Cara Pos Motosikal | Kebiasaanya, pelajar universiti adalah yang paling ramai  menggunakan servis penghantaran motosikal ke kolej-kolej mereka.

Selain pelajar, tidak lupa perantau yang mencari rezeki di KL dan Selangor, juga turut menggunakan khidmat penghataran motor ini.

Ada hantar pulang ke kampung dan ada juga hantar motor ke KL. Tak kisah la, apa yang penting kos penghantaran yang murah adalah yang paling utama. Oleh itu, bagi memudahkan anda semua, kami bandingkan harga servis penghantaran motosikal yang ditawarkan oleh kurier.

Semenanjung (7 Cara Pos) – Klik di Sini
Special Penghantaran Dengan PosMotor.MY – Klik Di Sini
Sabah Sarawak dari/ke Semenanjung (Guna Kapal) – Klik di Sini

pos motor murah

Sebelum tu, jom lihat apa maklumat yang diperlukan untuk proses pos motor ni.

Maklumat Penting Untuk Proses Penghantaran Motor
  • Pengirim PERLU membawa motorsikal bersama salinan geran motorsikal dan IC semasa mengantar motorsikal di kaunter.
  • Pengirim PERLU menanggalkan No.Plat dan Cermin Sisi.
  • Motorsikal PERLU dibungkus dan pastikan tanki minyak tidak penuh.
  • Pengirim tidak digalakkan meletakkan kunci bersama-sama dengan motorsikal semasa mengantar motorsikal di kaunter
7 Cara Pos Motosikal dan Harga Pos Motor

Harga di bawah adalah berdasarkan tarikh 24 Disember 2017.

1. Nationwide – RM 120+

Caj penghantaran menggunakan Nationwide berdasarkan CC motor. Untuk maklumat lanjut boleh terus call 1300 222 777

[Update 27/07/2017] – CC 115: RM 158

Terima kasih kepada yang sudi berkongsi di ruangan komen. Semoga dapat beri manfaat kepada orang lain.

2. KTMD – RM 135+

Harga penghantaran mengikut CC motor tu. Harga paling murah RM135. Sampai dalam masa 3-4 hari. Maklumat harga yang sebenar mengikut destinasi, anda boleh layari: http://www.ktmd.com.my atau hubungi di talian ini: 1800-22-5863

3. POSLAJU – RM 180+

Jika pos motor guna poslaju, agak panjang sedikit ceritanya, semoga bermanfaat.

Anda boleh pergi ke kaunter and mintak borang nak pos motosikal. Dua borang akan diberi, Satu borang macam biasa yang pos barang tu. Satu lagi borang untuk check keadaan motosikal sebelum dihantar ada kerosakan atau tak.

Lepas isi kedua-dua borang tu, anda perlu beratur balik kat kaunter dan buat bayaran yang dikehendaki mengikut destinasi penghantaran. Kadang-kadang pos laju akan buat promosi untuk student, kena selalu alert la.

[Kemaskini 10 OKT 2017] Senarai harga pos motosikal di POSLAJU

Dah bayar, bawa motor korang ke garaj untuk buka side mirror, no. plat then balut. Selesai semua benda tu, tinggal motosikal kat situ dan pos laju akan uruskan. Bila moto tu dah sampai ke destinasi, pos laju akan menghubungi anda untuk tuntut di pejabat pos berdekatan.

4. Skynet – RM 200+

Harga pos motor guna Skynet adalah lebih kurang RM 200. Untuk kepastian harga mengikut destinasi, boleh terus hubungi nombor ini: 035122 3369

5. Posto.MY – RM219 – Harga PROMOSI tidak termasuk GST

Anda kini juga boleh menggunakan servis dari Posto.MY untuk menghantar motor anda. Apa yang menariknya, Posto.MY menawarkan:

  • Kadar HARGA yang sama rata untuk kesemua destinasi di semenanjung Malaysia. Maksudnya, dari Selangor ke Terengganu RM 219, Perlis ke Johor pun sama RM 219+-. Cuma berbeza mengikut cc motor.
  • Harga ini adalah untuk motor CC bawah 135 sahaja. Motor lebih 135 CC boleh lihat di website mereka.
  • Door-to-Door servis. Ambil dan hantar depan pintu anda!
  • Bayar online terus & tunggu Posto.MY datang pickup
  • Kebiasaanya, proses penghantaran adalah dalam masa 7 hari. Apa pun pihak Posto.MY akan hubungi anda nanti

Cara tempah mudah je

  • Daftar di website ini: http://www.posto.my @ di mobile apps.
  • Buat tempahan dan bayaran.
  • Tunggu Posto.MY datang pickup & hantar

TERKINI: Anda juga boleh download apps di Google Play & App Store. Senang la nanti nak tempah, guna apps je.

Tempah sekarang dengan Posto.MY sebab syarikat ini sedang buat promosi kaw2. Untuk maklumat lanjut boleh hubungi di talian ini: +6017-6101769 / +603-76215166

BOOK NOW

 

6. GDEx – RM 220+

Agak Mahal sedikit servis menggunakkan GDEx. Harga RM220 ini adalah untuk 150 CC ke bawah. Harga berbeza mengikut CC. Untuk maklumat lanjut boleh hubungi 03-7787 2222.

7. Lori / 4×4 – Bermula RM 200 – Paling Mudah (Door-to-Door)

pos motor

Menggunakan servis penghantaran menggunakan lori atau 4×4 adalah berbaloi juga sebab motosikal anda akan diambil depan pintu dan dihantar depan pintu juga. Door-to-door service la kiranya. Kalau guna servis  Poslaju, KTM, Skynet agak sukar sebab kita nak kena pergi hantar dan ambil.

Banyak syarikat / kenderaan persendirian yang menawarkan servis penghantaran motor menggunakan 4×4, antaranya, syarikat AILC Enterprise. 011-10953357

Dengan AILC, anda boleh menghantar motosikal ke seluruh destinasi di semenanjung Malaysia, contohnya Selangor – Terengganu, Pos motor dari kelantan ke KL, dan banyak lagi. Buat masa sekarang, syarikat ini menawarkan lokasi Pantai Timur dari/ke KL Selangor sahaja.

Untuk whatsapp, anda boleh klik button di bawah tanpa perlu menyimpan sebagai contact. Lebih mudah dan cepat.

WHATSAPP 4x4

[ GOOGLE PLAY APP ] Kalau nak whatsapp tanpa simpan nombor, korang boleh install app ni: WasapGO. Mudah, masuk nombor terus buka di whatsApp. Android sahaja.

Special Penghantaran Dengan PosMotor.MY

[ Terbaru 18/01/2018 ] – Pihak AILC baru sahaja menyediakan website untuk anda membuat tempahan pos motor secara online.

ARTIKEL BERKAITAN: Pos Motor Guna 4×4

Ini bermaksud, anda boleh terus menyemak senarai harga pos motor. Lebih mudah dan cepat.

Nama website yang digunakan oleh pihak AILC adalah: www.posmotor.my. Anda boleh layari website tersebut untuk membuat semakan harga.

SEMAK HARGA

Pada mulanya, syarikat AILC hanya fokus untuk destinasi Pantai Timur (Kelantan, Terengganu, Pahang) sahaja, tetapi sekarang sudah membuka destinasi baharu, seperti Johor, Melaka, Kedah & lain-lain.

Kesemua perjalanan penghantaran adalah berpusat dari/ke KL & Selangor.

Menarik Tentang PosMotor.MY
  • Door-to-Door Servis
  • Pilihan tarikh dan masa anda, jika tiada kekosongan, tarikh baharu akan ditetapkan.
  • Harga yang murah untuk penghantaran 3 motosikal untuk lokasi dan tarikh yang sama. Contohnya:

Kota Bharu dari/ke Shah Alam
1 Motor = RM 253
2 Motor = RM 218
3 Motor = RM 203

SEMAK HARGA

NOTA: Cari kawan-kawan, share sama-sama dan hantar. Barulah murah harga.

Jika anda lebih suka whatsapp, anda boleh terus hubungi dengan copy text di bawah dan hantar ke whatsapp.

Tarikh:
Jumlah Motosikal:
Lokasi Ambil:
Lokasi Hantar:
WHATSAPP 4x4

 

 


Pos Motor  Sabah / Sarawak Dari/ke Semenanjung

[Kemaskini 7 Sep 2017] – Boleh lihat di ruangan komen juga

Jika anda ingin pos kenderaan dari/ke Sabah @ Sarawak / Semananjung, anda boleh menghubungi syarikat KGTRANS.

  • Pos motosikal menggunakan kapal laut
  • Harga bermula RM750 (Port to Port) untuk 150cc kebawah
  • Kapal masuk Port Klang/Kota Kinabalu/kuching, lain-lain lokasi transfer dengan jalan darat
  • kekerapan penghantaran 2x sebulan.
  • Keperluan dokumen: Salinan IC pemilik depan + belakang, Salinan Geran depan + belakang,
    Salinan surat kedai/Aeon jika masih loan
  • Tempoh antara seminggu – 3 minggu (mengikut destinasi)
  • Untuk maklumat lanjut boleh hubungi pihak KGTRANS seperti berikut:
    Mobile: 0124784344
    FB: www.facebook.com/kgtrans
Whatsapp KGTrans
Lain-lain:

Ke Sabah jom!

Pakej Pelamin Tunang & Kahwin

7 Cara Pos Motosikal Dengan Harga Murah
4.8 (96.47%) 17 votes

62
Komen

28 Comment threads
34 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
32 Comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Ijang

Skrg nationwide punya cas rm158.45 untuk 115cc

zahari

Caj oleh sykt courier ni sama ke.. citilink caj brp utk 100 cc

Utk pos motosikal ke sabah/sarawak Semenanjung menggunakan kapal laut harga bermula RM750(Port to Port) untuk 150cc kebawah – Kapal masuk… Read more »

Cikrose

Assalamualaikum, tumpang tanye admin, kalau pos motosikal pihak pos laju memang tak sediakan khidmat balut motosikal ke? Memang kena balut… Read more »

Guna posto.my pihak kami balutkan juga moto anda…

Daniel

Salam nk tnya ada tak khidmat post motor ke uitm jengka tq

Ehsan

Post laju x boleh pakai ah..lembab gila..saya dh tuggu 12 hari dah ni..still di KL warehouse..

idin

Kalau dari Penang-kelantan,brp agaknya kos nk hantar moto tu..boleh wssap sy x..0124407665..idin

Zul

Salam nk tnya ada tak khidmat pos motor ke Upm serdang dari jb? Tq.

murnirah

Kalau poslaju,nama geran tu atas nama pak saudara n orang lain yang poskan,boleh ke?

Hafiz

Assalamualaikum.. Terima kasih atas infonya admin.. Nak tanya.. Ada tak perkhidmatan pos motor door to door dari Alor Setar ke… Read more »

Azrin

Salam…saya nak tahu berapa caj KTMB tetapkan untuk penghantaran motor dari ipoh, perak ke segamat, johor

Hadi

Assalamualaikum nak tanya . Ada tak sediakan perkhidmatan penghantaran motor dari jb ke terengganu(dungun) .

Hantar motor anda door to door service dgn Felda Transport Service. Bayaran secara online. Anda blh hantar motor dan/atau perkenalkan… Read more »

Jon Snow

Boss, kalau pos jarak dekat putrajaya – nilai khidmat apa yg sesuai dan bajet berapa tu bos?

Yus

Tumpang bertanya, saya nak hantar motor dari kuala terengganu ke USM, Pulau Pinang. Ada cara? Berapa charge perkhidmatan? Saya nak… Read more »

Zulhazri

Salam ..saya nak hantar motosikal dri kuantan ke pulau pinang ade x

Hakim

Saya nk tanya kalu post moto dari klang ke temerloh barapa cost dan brapa lama

Bella

Klau nk pos moto dri putra height ke taiping perak brape ea kos

77777

Brp kos dari shah alam ke kuantan….blh terus call atau wsap sy 01127078432

danceson

200cc ke kota kinabalu price bpe

Fikri

Assalamualaikum nak tanye sy nak pos motor dari selangor ke langkawi boleh cadangkan syarikat yg bagus?

sity

pos moto ke dr nilai ke KK bpe harga?100cc

Asri

Assalam/selamat ptg…sedikit pertanyaan….klu sy mau pos basikal mgunakan pos laju,gdex atau lain2 dari sabah ke kuala lumpur …..hanya basikal tiada… Read more »

Ridhwan

Admin.minta tolong. Khidmat pos motor ke jertih kelantan brp ye? Ade tak?

soridah abu samah

Assalammualaikum.. nak tanya berapa pos motor dari melaka ke pengerang johor

azlan

servis penghantaran motosikal bg student di sabah/sarawak paling murah brapa?

Muhammad Adni

Assalamualaikum admin,,,sy nk tnya kalau nk pos moto lc 135 dari kota bharu ke alor setar brape ye kos,,ape yg… Read more »

Muhammad Adni

ok phm2,,tq admin..

Mohd luqman bin wahab

Assalamualaikum nk tnya .. Proses jangka msa guna kapal brapa lma ..

Nani

Kalau pos moto dr srwak ke sabah , ada x?

Haikal

Baik admin ni.. semua soalan di layan dgn mesra.. banyak info yg bagus juga.. saya pun dok pikir service mana… Read more »

Hasrol

Pos motor dari sarikei ke kota kinabalu sabah . Motor 250cc .nk guna kargo flight .cepat sikit smpai. Brapa kos… Read more »