7 Cara Pos Motosikal Dengan Harga Murah

Cara Pos Motosikal | Kebiasaanya, pelajar universiti adalah yang paling ramai  menggunakan servis penghantaran motosikal ke kolej-kolej mereka.

Selain pelajar, tidak lupa perantau yang mencari rezeki di KL dan Selangor, juga turut menggunakan khidmat penghataran motor ini.

Ada hantar pulang ke kampung dan ada juga hantar motor ke KL. Tak kisah la, apa yang penting kos penghantaran yang murah adalah yang paling utama. Oleh itu, bagi memudahkan anda semua, kami bandingkan harga servis penghantaran motosikal yang ditawarkan oleh kurier.

Semenanjung (7 Cara Pos) – Klik di Sini
Special Penghantaran Dengan PosMotor.MY – Klik Di Sini
Sabah Sarawak dari/ke Semenanjung (Guna Kapal) – Klik di Sini

pos motor murah

Sebelum tu, jom lihat apa maklumat yang diperlukan untuk proses pos motor ni.

Maklumat Penting Untuk Proses Penghantaran Motor
  • Pengirim PERLU membawa motorsikal bersama salinan geran motorsikal dan IC semasa mengantar motorsikal di kaunter.
  • Pengirim PERLU menanggalkan No.Plat dan Cermin Sisi.
  • Motorsikal PERLU dibungkus dan pastikan tanki minyak tidak penuh.
  • Pengirim tidak digalakkan meletakkan kunci bersama-sama dengan motorsikal semasa mengantar motorsikal di kaunter
7 Cara Pos Motosikal dan Harga Pos Motor

Harga di bawah adalah berdasarkan tarikh 24 Disember 2017.

1. Nationwide – RM 120+

Caj penghantaran menggunakan Nationwide berdasarkan CC motor. Untuk maklumat lanjut boleh terus call 1300 222 777

[Update 27/07/2017] – CC 115: RM 158

Terima kasih kepada yang sudi berkongsi di ruangan komen. Semoga dapat beri manfaat kepada orang lain.

2. KTMD – RM 135+

Harga penghantaran mengikut CC motor tu. Harga paling murah RM135. Sampai dalam masa 3-4 hari. Maklumat harga yang sebenar mengikut destinasi, anda boleh layari: http://www.ktmd.com.my atau hubungi di talian ini: 1800-22-5863

3. POSLAJU – RM 180+

Jika pos motor guna poslaju, agak panjang sedikit ceritanya, semoga bermanfaat.

Anda boleh pergi ke kaunter and mintak borang nak pos motosikal. Dua borang akan diberi, Satu borang macam biasa yang pos barang tu. Satu lagi borang untuk check keadaan motosikal sebelum dihantar ada kerosakan atau tak.

Lepas isi kedua-dua borang tu, anda perlu beratur balik kat kaunter dan buat bayaran yang dikehendaki mengikut destinasi penghantaran. Kadang-kadang pos laju akan buat promosi untuk student, kena selalu alert la.

[Kemaskini 10 OKT 2017] Senarai harga pos motosikal di POSLAJU

Dah bayar, bawa motor korang ke garaj untuk buka side mirror, no. plat then balut. Selesai semua benda tu, tinggal motosikal kat situ dan pos laju akan uruskan. Bila moto tu dah sampai ke destinasi, pos laju akan menghubungi anda untuk tuntut di pejabat pos berdekatan.

4. Skynet – RM 200+

Harga pos motor guna Skynet adalah lebih kurang RM 200. Untuk kepastian harga mengikut destinasi, boleh terus hubungi nombor ini: 035122 3369

5. Posto.MY – RM230 – Harga PROMOSI TEKINI

Anda kini juga boleh menggunakan servis dari Posto.MY untuk menghantar motor anda. Apa yang menariknya, Posto.MY menawarkan:

  • Kadar HARGA yang sama rata untuk kesemua destinasi di semenanjung Malaysia. Maksudnya, dari Selangor ke Terengganu RM 219, Perlis ke Johor pun sama RM 230+-. Cuma berbeza mengikut cc motor.
  • Harga ini adalah untuk motor CC bawah 135 sahaja. Motor lebih 135 CC boleh lihat di website mereka.
  • Door-to-Door servis. Ambil dan hantar depan pintu anda!
  • Bayar online terus & tunggu Posto.MY datang pickup
  • Kebiasaanya, proses penghantaran adalah dalam masa 7 hari. Apa pun pihak Posto.MY akan hubungi anda nanti

Cara tempah mudah je

  • Daftar di website ini: http://www.posto.my @ di mobile apps.
  • Buat tempahan dan bayaran.
  • Tunggu Posto.MY datang pickup & hantar

TERKINI: Anda juga boleh download apps di Google Play & App Store. Senang la nanti nak tempah, guna apps je.

Tempah sekarang dengan Posto.MY sebab syarikat ini sedang buat promosi kaw2. Untuk maklumat lanjut boleh hubungi di talian ini: +6016-925 0753 / +603-76215154

BOOK NOW

6. GDEx – RM 220+

Agak Mahal sedikit servis menggunakkan GDEx. Harga RM220 ini adalah untuk 150 CC ke bawah. Harga berbeza mengikut CC. Untuk maklumat lanjut boleh hubungi 03-7787 2222.

7. Lori / 4×4 – Bermula RM 200 – Paling Mudah (Door-to-Door)

pos motor

Menggunakan servis penghantaran menggunakan lori atau 4×4 adalah berbaloi juga sebab motosikal anda akan diambil depan pintu dan dihantar depan pintu juga. Door-to-door service la kiranya. Kalau guna servis  Poslaju, KTM, Skynet agak sukar sebab kita nak kena pergi hantar dan ambil.

Banyak syarikat / kenderaan persendirian yang menawarkan servis penghantaran motor menggunakan 4×4, antaranya, syarikat AILC Enterprise. +6011-10953357

Dengan AILC, anda boleh menghantar motosikal ke seluruh destinasi di semenanjung Malaysia, contohnya Selangor – Terengganu, Pos motor dari kelantan ke KL, dan banyak lagi. Buat masa sekarang, syarikat ini menawarkan lokasi Pantai Timur dari/ke KL Selangor sahaja.

Untuk whatsapp, anda boleh klik button di bawah tanpa perlu menyimpan sebagai contact. Lebih mudah dan cepat.

WHATSAPP 4x4
Special Penghantaran Dengan PosMotor.MY

[ Terbaru 18/01/2018 ] – Pihak AILC baru sahaja menyediakan website untuk anda membuat tempahan pos motor secara online.

ARTIKEL BERKAITAN: Pos Motor Guna 4×4

Ini bermaksud, anda boleh terus menyemak senarai harga pos motor. Lebih mudah dan cepat.

Nama website yang digunakan oleh pihak AILC adalah: www.posmotor.my. Anda boleh layari website tersebut untuk membuat semakan harga.

SEMAK HARGA

Pada mulanya, syarikat AILC hanya fokus untuk destinasi Pantai Timur (Kelantan, Terengganu, Pahang) sahaja, tetapi sekarang sudah membuka destinasi baharu, seperti Johor, Melaka, Kedah & lain-lain.

Kesemua perjalanan penghantaran adalah berpusat dari/ke KL & Selangor.

Menarik Tentang PosMotor.MY
  • Door-to-Door Servis
  • Pilihan tarikh dan masa anda, jika tiada kekosongan, tarikh baharu akan ditetapkan.
  • Harga yang murah untuk penghantaran 3 motosikal untuk lokasi dan tarikh yang sama. Contohnya:

Kota Bharu dari/ke Shah Alam
1 Motor = RM 253
2 Motor = RM 218
3 Motor = RM 203

SEMAK HARGA

NOTA: Cari kawan-kawan, share sama-sama dan hantar. Barulah murah harga.

Jika anda lebih suka whatsapp, anda boleh terus hubungi dengan copy text di bawah dan hantar ke whatsapp.

Tarikh:
Jumlah Motosikal:
Lokasi Ambil:
Lokasi Hantar:
WHATSAPP 4x4
Pos Motor  Sabah / Sarawak Dari/ke Semenanjung

[Kemaskini 7 Sep 2017] – Boleh lihat di ruangan komen juga

Jika anda ingin pos kenderaan dari/ke Sabah @ Sarawak / Semananjung, anda boleh menghubungi syarikat KGTRANS.

  • Pos motosikal menggunakan kapal laut
  • Harga bermula RM750 (Port to Port) untuk 150cc kebawah
  • Kapal masuk Port Klang/Kota Kinabalu/kuching, lain-lain lokasi transfer dengan jalan darat
  • kekerapan penghantaran 2x sebulan.
  • Keperluan dokumen: Salinan IC pemilik depan + belakang, Salinan Geran depan + belakang,
    Salinan surat kedai/Aeon jika masih loan
  • Tempoh antara seminggu – 3 minggu (mengikut destinasi)
  • Untuk maklumat lanjut boleh hubungi pihak KGTRANS seperti berikut:
    Mobile: 0124784344
    FB: www.facebook.com/kgtrans
Whatsapp KGTrans
Lain-lain:

Ke Sabah jom!

Pakej Pelamin Tunang & Kahwin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

122 Komen di “7 Cara Pos Motosikal Dengan Harga Murah”

  1. Utk pos motosikal ke sabah/sarawak Semenanjung menggunakan kapal laut harga bermula RM750(Port to Port) untuk 150cc kebawah
    – Kapal masuk Port Klang/KK/kuching, lain2 lokasi transfer dengan jalan darat
    – kekerapan penghantaran 2x sebulan
    – Keperluan dokumen: Salinan IC pemilik depan + belakang, Salinan Geran depan + belakang, Salinan surat kedai/Aeon jika masih loan
    – tempoh antara seminggu – 3 minggu(mengikut destinasi)
    Pertanyaan: 0124784344
    whatsapp: wasap.my/+60124784344
    FB: facebook.com/kgt.logistic

    1. Saya nak pos motosikal ke tawau sabah berapa anggaran kos? Dari KL – Tawau Sabah.. Berapa hari penghantaran?

  2. Assalamualaikum, tumpang tanye admin, kalau pos motosikal pihak pos laju memang tak sediakan khidmat balut motosikal ke? Memang kena balut sendiri ye? Maaf la sy xde pengalaman pos motosikal?

    1. Wassalam, Setahu saya, tuan yang hantar motor kena balut sendiri.

      Mungkin pembaca lain tahu, boleh tolong respon di sini. 🙂

      Tak pon, cik call terus pos laju : 1-300-300-300

  3. Assalamualaikum.. Terima kasih atas infonya admin..

    Nak tanya.. Ada tak perkhidmatan pos motor door to door dari Alor Setar ke Kuala Terengganu?Kebanyakan pos dari KL Selangor ke Pantai Timur.. Atau mungkin apa2 pos yang cepat sampai..

    1. Wslm, boleh call nombor ni: 1800-22-5863, kalau dah tahu, share la dekat sini… boleh orang lain rujuk nanti 🙂

  4. Tumpang bertanya, saya nak hantar motor dari kuala terengganu ke USM, Pulau Pinang. Ada cara? Berapa charge perkhidmatan?
    Saya nak yang selamat dan cepat.
    Tawaran Posto sangat menarik sebab door-to-door, tapi ini kali pertama saya dengar syarikat perkhidmatan ini.
    Terima kasih

    1. Salam, ada 2 cara paling cepat.

      1. Guna Posto.MY. tengah promosi lagi. Klik di sini: Posto.MY
      2. Guna PosMotor.MY untuk 4×4, lebih cepat.

      Lain-lain boleh juga, pilihan ditangan anda.

    1. Untuk pengetahuan, kami di Pakej.MY hanya menyediakan informasi sahaja.

      Bagi mendapatkan harga cik boleh semak dengan syarikat yang disenaraikan diatas. Nak cepat ambil 4×4, boleh set masa – wasap di sini https://wasap.pakej.my/posmotosikal

      Kalau nak guna PosTo.MY RM219 flat rate. hantar dalam masa seminggu.

    1. wslm,
      Nak mudah, guna servis POS Malaysia.

      Cara lain, tuan pos guna Posto.MY -> Jeti Kuala Perlis
      lepas tu, di Jeti Kuala Perlis, tuan pos sendiri guna langkawiroro.com.

  5. Assalam/selamat ptg…sedikit pertanyaan….klu sy mau pos basikal mgunakan pos laju,gdex atau lain2 dari sabah ke kuala lumpur …..hanya basikal tiada enjin dan gran…mcm mne ye??….adakah syarikat pos laju ade perkhimatan membalut/packing barang2 yg besar contoh nye basikal????

  6. Assalamualaikum admin,,,sy nk tnya kalau nk pos moto lc 135 dari kota bharu ke alor setar brape ye kos,,ape yg sevice terbaik??,,lau pakai 4×4 brape ye anggaran kos dia,,,tq admin,,,

    1. Wslm,
      Semua yang disenaraikan diatas adalah antara yang terbaik. tapi 1/1000 mesti ada masalah juga. normal la tu…haha.
      nak mudah & cepat boleh ambil je 4×4, sebab ada servis door2door. Harga boleh cuba tanya di wasap https://wasap.pakej.my/posmotosikal. Boleh bincang

      Yang tengah promosi, boleh cuba Posto.MY, flat rate: RM219

  7. Baik admin ni.. semua soalan di layan dgn mesra.. banyak info yg bagus juga.. saya pun dok pikir service mana utk digunakan utk hantar motor dari rumah saya di Rawang ke politeknik Dungun lepas raya ni..

    1. Selagi boleh jawab kita tolong jawab. Tapi berdasarkan pandanagan admin semata-mata. Nak ikut ataupun tak, itu pilihan tuan punya badan 😛

      Semua syarikat diatas semua terbaik. Boleh pilih. Kalau zaman admin dulu, nationwide & poslaju popular. Kadang-kadang PosLaju ada buat promosi untuk pelajar.

      Kalau nak murah sikit, guna Posto.MY sebab sekarang ada harga promosi.

      Kalau nak cepat, boleh guna 4×4 je. boleh set masa. Boleh cuba tanya di wasap ini: https://wasap.pakej.my/posmotosikal. Berbaloi dengan harga. Pandai cakap boleh murah…:P

  8. Assalam admin. Kalau sy dr seremban nak pos ke kolej area pasir mas. Ape yg admin suggestkan ye. Kalau boleh nak cepat dgn harga yg berpatutan dan berbalut

    1. wslm, boleh.

      Untuk proses penghantaran boleh hubungi di wasap ini: https://wasap.pakej.my/posmotosikalsabahsarawak

      ? Prosedur dokumen yg diperlukan utk booking penghantaran.

      1⃣? Salinan ic pemilik (depan + belakang)
      2⃣? Salinan geran (depan + belakang)
      3⃣? Salinan surat pelepasan bank/kreditor sekiranya masih loan

      Terima kasih

  9. Assalamualaikum.. Thanks admin for the info..

    Nak tanya.. Ada tak perkhidmatan pos motor door to door dari Bangi ke Kuala Kurau Perak?Harga pos untuk motor 150cc berapa ye?

  10. Salam….saya nak tanya…untuk pos moto dari seremban ke kuching (sarawak) ada tak?? Berapa untun anggaran pos tu…

    1. Nak pakai servis mana tu? kalau Posto.MY RM219 kadar rata.

      Lain-lain saya kurang pasti, kena call tanya nombor di atas. pilih yang mana berkenan.

  11. salam
    maaf bertanya, ada ke perkhidmatan kalau mahu pos kereta dan motorsikal dari kota kinabalu ke Kota bharu? berapa jumlah bayaran dikenankan. terima kasih

    1. Salam.. maaf nak tanya.. kalau nak pos motor dari pelabuhan klang (pulau indah) ke johor bahru berapa kos nya? Dan perkhidmatan yg sesuai? Agak urgent gak..