10 Tempat Menarik di Langkawi

Destinasi pelancongan paling menarik di Langkawi pasti membuatkan pelancong teruja untuk menerokainya. Pelancong tidak akan terlepas dari menjejaki pulau yang terkenal di Malaysia ini dengan tarikan yang menjanjikan landskap semulajadi seperti muara sungai yang mengalir di antara gunung-ganang, hutan hujan tropika yang kekal serta tempat-tempat bersejarah.

Pantainya yang bersih juga tidak ketinggalan dikunjungi oleh pelancong yang ingin bersantai dan beristirehat. Berdasarkan saiz pulau ini, cara yang terbaik untuk menerokainya adalah dengan menaiki kereta sewa kerana jalan-jalan yang disediakan mudah untuk sampai kesemua tempat.

Lihat Senarai Pakej Langkawi LIHAT PAKEJ

 

Kereta Sewa Langkawi
FH SUCCESS MANAGEMENT, LANGKAWI
Phone: 013-7478059 Atau 019-4342324
CODE: CarLangkawi <-- Sila beritahu code ni untuk dapatkan diskaun dari kami.

Senarai Harga

Kereta Sewa Langkawi 2017

Berikut disenaraikan tempat yang wajib dikunjungi oleh pelancong sebelum meninggalkan Langkawi:

1. Pantai Cenang, Langkawi
pantai cenang
Sumber: Joe’s Travel Blog

Pantai Cenang merupakan lokasi utama di Langkawi. Mungkin Pantai ini tidak sehebat Pantai Maldive tetapi ia adalah pantai paling maju di Malaysia, memiliki pantai dengan campuran pasir putih yang cantik, perairan biru kristal dan kawasan yang mendamaikan.

Di Pantai Cenang terdapat banyak lokasi penginapan dan merupakan salah satu tempat yang menjadi tumpuan pelancong untuk bermalam. Apabila senja dan matahari terbenam, ramai pelancong akan membanjiri jalan utama di sekitar pantai cenang untuk sesi makan malam. Baca Lagi

2. Sky Bridge Langkawi
langakwi-skybridge-pakej-my
Sumber: myadventurehost.com

Sky Bridge Langkawi adalah jambatan pejalan kaki melengkung 125 meter panjang yang menawarkan pengembaraan yang menyeronokkan dan mengagumkan dengan hamparan pemandangan menghijau Gunung Mat Cincang, air terjun Telaja Tujuh, dan beberapa pulau kecil sekitar Langkawi.

Terletak 700 meter di atas paras laut,jambatan ini hanya boleh diakses melalui stesen terakhir menaiki Kereta Kabel Langkawi. Perjalanan ke bahagian atas bermula di Kampung Oriental di barat laut atas Pulau Langkawi, berhampiran dengan Pantai Kok. Jambatan kukuh ini boleh memuatkan sehingga 250 orang pada satu masa, dan dilengkapi dengan dua pagar keluli, dawai tertutup, dan dua platform segi tiga di mana pengunjung boleh berehat dan menikmati udara segar.

Waktu Operasi:

Hari Masa
Isnin & Selasa 10:00-19:00
Rabu 12:00-19:00
Khamis 10:00-19:00
Jumaat & Sabtu 9:30-19:00

Harga:

Peringkat Umur Harga
Kanak-kanak (2 hingga 12 tahun) RM25
Dewasa (13 Tahun ke atas) RM35

Lokasi: Jalan Telaga Tujuh Teluk Burau, Langkawi
Tel: +604 959 4225

3. Dataran Lang
Sumber: http://www.langkawi-info.com
Sumber: langkawi-info.com

Dataran Lang merupakan salah satu tarikan buatan manusia yang paling terkenal Langkawi. Arca agung terindah burung helang yang dibina menjadi mercu tanda kemegahan Pulau Langkawi. Monumen setinggi 12 meter yang terletak di sudut tenggara Pulau Langkawi kelihatan seperti menyambut ketibaan pengunjung yang menaiki feri ke pulau ini.

Selain menawarkan pemandangan indah Teluk Kuah, Dataran Lang mempunyai air pancut yang cantik, menjadikannya lokasi ideal untuk pengunjung merakam gambar percutian yang sempurna. Dataran ini adalah tempat yang strategik untuk melihat feri berulang alik di pelabuhan yang mewujudkan suasana santai untuk pengunjung yang ingin bersiar-siar di sekitarnya.

Waktu Operasi: Setiap hari (24 Jam)
Lokasi: Jeti Kuah, Langkawi
Tel: +604 966 7789

4. Kereta Kabel Langkawi (Cable Car)

Menarik di Langkawi - Kereta Kabel - Pakej.MY

Pintu masuk bagi kereta kabel Langkawi terletak di Kampung Oriental di barat laut atas Pulau Langkawi, berhampiran dengan Pantai Kok.  Setibanya di kampung tersebut pengunjung akan melalui taman dan kedai-kedai cenderamata dan kemudiannya membuat bayaran di kaunter sebelum melangkah ke eskalator yang membawa pengunjung ke lokasi untuk menaiki kereta kabel.

Pengembaraan tersebut bakal melalui perjalanan di atas kereta kabel satu tali gantungan bebas terpanjang di dunia pada 950 meter panjangnya sambil menyaksikan keindahan pesisiran pantai barat dan keunikan formasi geologi pulau tersebut secara lebih dekat. Pengunjung akan merasai suhu semakin menurun dan angin sepoi-sepoi bertiup memasuki kabin saat berada dalam kereta kabel yang sedang meluncur di awangan.

Waktu Operasi:

Hari Masa
Isnin & Selasa 10:00-19:00
Rabu 12:00-19:00
Khamis 10:00-19:00
Jumaat & Sabtu 9:30-19:00

Harga:

Peringkat Umur Harga
Kanak-kanak (2 hingga 12 tahun) RM25
Dewasa (13 Tahun ke atas) RM35

Lokasi: Jalan Telaga Tujuh Teluk Burau, Langkawi
Tel: +604 959 4225

5. Underwater World Langkawi
peguin-underwater world langkawi - pakej-my
Sumber: Flickr (Thanish2000)

Berada dalam keluasan hampir enam ekar, Langkawi Underwater World merupakan salah satu tarikan yang paling terkenal di pulau ini. Terletak di hujung selatan Pantai Cenang (hampir di sempadan Pantai Tengah), di sebelah bebas cukai pusat membeli-belah Zon, Langkawi Underwater World adalah Akuarium terbesar di Malaysia.

Terokai rahsia laut dalam dengan lebih daripada 200 jenis spesis marin dan ikan air tawar termasuk anjing laut pelabuhan, penguin Rockhopper, jerung, pari gergasi dan Arapaima Amazon yang besar – ikan air tawar yang terbesar di dunia. Bangunan berstruktur yang berwana putih ini terbahagi kepada tiga bahagian – Hutan Hujan Tropika, Iklim Sederhana dan Sub-Antartika. Tarikan lain juga terdiri daripada teater 3D, cafeteria dan Pusat SUmber Pengetahuan.

Waktu Operasi:

Hari Masa
Isnin – Jumaat 9:30-18:30
Sabtu – Ahad 9:30-22:30

Harga:

Peringkat Umur Harga
Kanak-kanak (2 hingga 12 tahun) RM30
Dewasa (13 Tahun ke atas) RM40

Lokasi: Zon Pantai Cenang, Mukim Kedawang
Tel: +604 955 6100

6. Muzium Paradise 3D Langkawi

muzium-3d-langkawi

Seni Langkawi di Muzium Paradise 3D ini dinobatkan sebagai Muzium Seni 3D yang terbesar di Malaysia dan kedua terbesar di dunia, mempunyai lebih daripada 200 karya seni yang mengagumkan yang kelihatan hampir seperti hidup apabila bergambar. Boleh diakses dalam jarak 20 minit pemanduan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi, tarikan unik ini terletak bersebelahan dengan Kereta Kabel Langkawi di The Oriental Village, Teluk Burau.

Sebuah bangunan tiga tingkat dengan ruang pameran yang meliputi 2,000 meter persegi, Art Langkawi di Muzium Paradise 3D dibahagikan kepada sembilan zon interaktif termasuk ilusi optik, akuatik, safari, fantasi, klasik, istana, landskap, Mesir dan zon Malaysia. Terdapat lebih daripada 200 karya seni yang indah dan teliti, semua yang boleh dilukis tangan oleh 23 artis terkemuka Korea dengan kerjasama artis-artis tempatan yang berbakat.

Waktu Operasi: Setiap Hari 9:00-18:00

Harga:

Peringkat Umur Harga
Kanak-kanak (3 hingga 12 tahun) RM20
Dewasa (13 Tahun ke atas) RM30

Lokasi: Oriental Village, Burau Bay, Langkawi
Tel: +6013 491 1124

7. Langkawi Wildlife Park & Bird Paradise

Langkawi Wildlife Park Bird Paradise

Nikmati tarikan dunia burung dan alam semulajadi sambil berjalan merentasi taman-taman tropika, yang menempatkan lebih 2,500 burung eksotik dari 150 spesies seperti kenari, itik, burung bayan, burung hantu, burung helang, burung tukang, enggang dan flamingo. Taman ini dilengkapi dengan bilik kandang burung dan air terjun buatan manusia 15 meter tinggi, di mana beberapa burung bebas untuk berkeliaran dan berinteraksi dengan pengunjung.

Kira-kira sepuluh minit dari Kuah, kompleks ini juga dikenali sebagai Taman Burung Langkawi atau Langkawi Wildpark. Kompleks 10,000sqm mempunyai lebih 1,500 burung yang terbang bebas, dengan bahagian-bahagian yang sangat menyerupai habitat semula jadi untuk setiap jenis spesis burung yang ada. Langkawi Bird Paradise adalah taman hidupan liar yang dilindungi sepenuhnya pertama di Asia.

Waktu Operasi: Setiap Hari 8:30-18:00

Harga:

Peringkat Umur Harga
Kanak-kanak (3 hingga 12 tahun) RM18
Dewasa (13 Tahun ke atas) RM28

Lokasi: Lot 1485, Jalan Ayer Hangat, Kampung Belanga Pecah
Tel: +604 966 5855

8. Taman Marin Pulau Payar

taman marin pulau payar

Saksikan kehidupan akuatik sebenar yang menakjubkan. Pulau Payar merupakan Taman Marin bahagian Pantai Barat Malaysia yang tersohor kerana tapak sulaiman dengan kehidupan marinnya yang menjadi tumpuan penyelam yang berminat untuk meneroka dasar laut Langkawi. Hanya 30 km ke pulau utama bersamaan kira-kira 45 minit dari jeti Kuah dan pengunjung boleh mengambil bot laju untuk sampai ke sini.

Terdiri daripada empat pulau, yang terbesar iaitu Pulau Payar, dan tiga pulau kecil (Pulau Kaca, Pulau Lembu dan Pulau Segantang) taman laut ini sejauh dua batu nautika. Salah satu ciri Taman Laut Pulau Payar yang terbaik ialah Taman Coral, satu bahagian terpencil di ‘taman’ dengan terumbu karang indah berwarna-warni dilindungi dan dipelihara kerana perairannya terlindung.

Waktu Operasi: Setiap Hari
Lokasi: Langkawi

9. Air Terjun Telaga Tujuh
Air Terjun Telaga Tujuh Langkawi
Sumber: Naturally Langkawi

Air terjun Telaga Tujuh adalah satu tarikan Langkawi semula jadi yang didakwa penduduk tempatan mejadi tempat persinggahan orang bunian. Namun dikelilingi kehidupan fauna dan flora cantik yang melata di kawasan itu menjadikan tempat itu seolah-olah ajaib dan penuh magis. Tumbuhan di sini termasuk tumbuh-tumbuhan kapur yang unik dan Sintuk, sejenis mendaki dedaunan, yang tumbuh dengan banyaknya.

Terletak di tanjung barat Langkawi, namanya bermakna Air Terjun Telaga Tujuh diispirasikan dari tujuh air terjun yang mengalirkan airnya ke tujuh kolam air semulajadi berasingan di Gunung Mat Cincang. Pengunjung boleh menikmati dingin airnya dengan berendam atau mendaki puncak air terjun curam selama 45 minit yang terdapat batu-batu besar dan melalui tujuh kolam serta boleh melihat kera, burung enggang, dan tupai sepanjang perjalanan.

Waktu Operasi: Setiap Hari
Lokasi: Gunung Mat Cincang, Langkawi
Tel: +604 966 7789

10. Taman Langkawi

taman langkawi

Terletak di sebelah Jeti Kuah, Lagenda Langkawi Dalam Taman adalah sebuah taman cerita rakyat bertemakan landskap yang indah. Dibuka pada tahun 1996, ‘muzium taman’ terbuka berhadapan kawasan dermaga Kuah dan patung-patung yang berwarna-warni, dengan papan tanda dalam bahasa Inggeris memperincikan mitos yang berkaitan dengan ukiran tertentu tersebar di seluruh taman. Perkarangan seluas 50 hektar mempunyai sejumlah 17 ukiran yang berwarna-warni yang menggambarkan legenda Langkawi termasuk legenda gergasi berani, burung mitos, raksasa jahat dan puteri cantik.

Waktu Operasi: Setiap hari, 09:00-7:00

Harga:

Peringkat Umur Harga
Kanak-kanak (3 hingga 12 tahun) RM2.50
Dewasa (13 Tahun ke atas) RM5

Lokasi: Bersebelahan dengan Dataran Helang dan Jeti Point
Alamat: Jeti Kuah, 07000 Kuah, Malaysia
Tel: +603-966 4223

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

58 Komen di “10 Tempat Menarik di Langkawi”

    1. Saya ada 44 org nak datang ke langkawi bercuti selama 6 Dec hingga 9 Dec. Boleh bagi pakej bilik dan Tour langkawi tak? Seperti pulau dan tempat tempat melawat langkawi

  1. Salam. Ada x pakej untuk company trip 3N2D? cadangnya nk pegi 2 minggu sebelum puasa 2020. Awal April. total 8 org dewasa

  2. kalau nak pergi tempat2 ni kene booking awal ke atau walkin je byr sana

    contoh saya nak naik cable sky adakah lene call booking awal dulu atau wal kin je byr tiket kat sana?

    saya first time pergi sana