6 Pantai Yang Indah di Lombok

Lombok sememangnya terkenal dengan keindahan pantai yang cantik dan airnya jernih kristal. Tidak sah jika anda ke Lombok tanpa melawati keenam-enam pantai ini.

6 Pantai Yang Indah di Lombok, Indonesia
1. Pantai Gili Trawangan

Pantai Gili Trawangan

Pantai Gili Trawangan terletak di sebuah Pulau Gili Trawangan, iaitu di barat Lombok. Pantai Gili Trawangan ini adalah destinasi yang paling popular dikalangan pelancong. Dari Bandaran Internaitional Airport (BIL), anda boleh menaiki bas atau taxi ataupun supir, terus ke Jeti Bangsal / Jeti Senggigi / Jeti Teluk Nara. Dari jeti, terus ke Pulau Gili Trawangan.

Antara aktiviti yang sering dilakukan di sini adalah seperti scuba diving, snorkeling, swimming, berkeliling dengan cidomo (Kereta kuda), dan menaiki basikal.

Selain mandi di pantai, pelancong juga boleh menikmati sunset (matahari terbenam) di sekitar Ombak Sunset. Memang cantik!

2. Pantai Pink / Pantai Tangsi

pantai pink

Kenapa nama Pantai Pink? Nama Pantai Pink diberi kerana pasirnya berwarna kemerahan, sehingga jika dilihat dari kejauhan seolah berwarna pink. Warna pink kelihatan akibat pencampuran antara pasir berwarna putih dan serpihan terumbu karang berwarna kemerahan.

Nama sebenar pantai ini adalah Pantai Tangsi. Pantai ini terletak di Desa Sekaroh, Kecamatan Jerowaru, Lombok Timur. Dari Aiport perjalannya mengambil masa hampir 2 jam setengah dengan menaiki kereta. Lamanya perjalanan berpunca dari jalan berbatu, pemanduan amat perlahan. Walaupun jauh perjalanannya, tetapi ianya amat berbaloi dan puas hati.

Bukan sahaja pasir pinknya yang menarik, pantai ini juga memiliki tebing-tebing tinggi yang menambah lagi pemandangan yang cantik. Arus air di sini juga relatif tenang sehingga aman untuk bermain denagn anak-anak kecil.

3. Pantai Mawun

pantai mawun

Pantai Mawun sebenarnya mempunyai daya tarikan yang mencukupi untuk menjadi pantai pelancongan. Pantai di Pulau Lombok adalah sebahagian daripada teluk. Persisiran pantain berbentuk seperti ladam kuda, dengan dua bukit yang di Timur dan Barat. Juga pantai berpasir putih, serta lembut. Manakala di sebelah barat, pasir adalah jenis kasar dan dicampur dengan kecil.

Topografi pantai di tengah-tengah agak dalam berbanding dengan Barat dan Timur. Gelombang juga agak besar kerana bahagian tengah pantai ini berhubung secara terus dengan Lautan Hindi. Manakala di Barat dan Timur dihalang oleh bukit. Jadi di sebelah ini mempunyai ombak yang agak tenang, sesuai untuk mandi manda.

4. Pantai Senggigi

pantai senggigi

Pantai Senggigi adalah pantai di Lombok kian popular. Anda akan dihidangkan dengan pemandangan warna pasir yang cantik, hitam dan putih. Selain warna pasir, pemandangan matahari terbenam di sini adalah tidak kurang indah dengan matahari terbenam Pantai Kuta.

Dalam garis pantai yang panjang, mempunyai dua lokasi Senggigi budaya pantai yang boleh dikunjungi. Lokasi yang Batu Bolong dan Batu Layar. Batu Bolong adalah sebuah kuil yang dibina di atas batu. Sementara itu, Batu Layar adalah lokasi di mana terdapat makam seorang ulama. air laut Pantai Senggigi adalah sangat jelas, supaya anda boleh melihat hidupan laut yang berenang bebas dengan mata terbuka.

Pantai Senggigi ini boleh diibaratkan sama dengan Pantai Cenang, Langkawi. Kawasan tarikan utama persisiran pantai di Lombok.

5. Pantai Kuta Lombok

pantai kuta lombok

Rupa-rupanya bukan sahaja Pantai Kuta di Bali, Lombok juga merangkumi Pantai Kuta terletak di Desa Kuta, Daerah Pujut, Central Lombok. Pantai Kuta mempunyai pasir putih keperangan, pasir di sini sering disamakan lada.

Ciri-ciri pantai di Lombok ialah kewujudan sebuah bukit di pantai barat, yang dinamakan Bukit Mandalika. Dari bukit ini, anda boleh menikmati keindahan seluruh Pantai Kuta. Oh ya, air laut di pantai adalah sangat jelas, supaya anda boleh melihat apa terumbu karang dengan mata kasar.

6. Pantai Tanjung Aan

pantai tanjung aan

Pantai Tanjung Aan terletak tidak jauh dari pantai Kuta Lombok, hanya 3 km sahaja. Tidak seperti Pantai Senggigi dan Kuta Beach, Pantai Tanjung Aan talian lebih pendek.

Pantai ini berurusan secara langsung dengan Lautan Hindi, di mana tempat yang adalah seperti yang dibahagikan kepada dua pantai. Yang pertama pantai berpasir putih dan pantai berpasir lada, kedua-dua penting dengan batu-batu bersaiz besar. Anda boleh melakukan snorkeling, menaiki bot, berenang, atau masa melayari sehingga hari lewat petang.

Jika anda berkesempatan, anda boleh hiking ke Bukit Merese, puncak bukitnya penuh dengan rumput menghijau. Cantik sekali untuk bergambar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *