Kadar Parking Putrajaya Sentral – Park N Ride

Kalkulator untuk kira Harga / Kadar Parking Putrajaya Sentral – Park & Ride

RM 1 / Sejam (Siang 6AM – 11:59PM)
RM 4 (Malam 12 AM – 5:59 AM)

Kadar Maksimum nampak macam RM8 Sehari. Tapi RM12. Tambahan RM4 tu kira hari lain ke macam mana? ayoyo kenot brain.

Kadar Parking Putrajaya 2022 Baru

Kemaskini Pada: 20 Feb 2022

Parking di Putrajaya Sentral Ada Sekuriti Tak?

Ada. Sekuriti 24 jam. Jangan risau.

Bagaimana Cara Bayaran Parking di Putrajaya Sentral?

Ada 3 pilihan kaedah bayaran:

Pengurusan Baru – akan dikemaskini dalam masa terdekat.

 

Berapa Lama Boleh Parking di Putrajaya Sentral?

Anda boleh boleh parking di Putrajaya Sentral selama maksimum 14 hari.

Mudah ke dapat Parking di Putrajaya Sentral?

Parking di Putrajaya Sentral boleh tahan cepat penuh. Awal pagi pun dah nak penuh. Jadi kena cepat-cepat. Alternatif kepada yang nak travel, boleh Parking di Salak Tinggi.

Like our Facebook: Pakej.MY

Pengalaman Main Water Rafting di Gopeng, Perak

Gopeng memang terkenal dengan aktiviti Water Rafting. Kalau baca pengalaman orang, hari ini juga nak pergi.

Min belum pernah lagi main water rafting. Tapi tak mengapa kita kongsi dulu pengalaman orang lain dekat blog ini. Mungkin boleh dijadikan inspirasi untuk min dan korang juga.

Jom baca perkongsian dan pengalaman saudari Husna ini.

Mereka pergi main Water Rafting di Gopeng pada musim Covid19 iaitu tahun 2020. Kalau korang datang dari masa hadapan, korang patut cari apa itu Covid19 🙂

Ok jom baca pengalaman mereka.

Pengalaman Main Water Rafting di Gopeng Perak

Plan nak pergi water rafting ni, dah lama sebenarnya kami rancang tapi belum sempat. Jadi musim-musim COVID-19 ni, tak tau nak pergi mana, tanpa segan silu kami bincang dan terus pergi ke Gopeng.

Tak mengapa, kali ini kita explore tempat-tempat percutian dalam Malaysia sahaja untuk support ekonomi negara kita.

Info Gopeng Glamping Park

Gopeng Glamping Park adalah tempat percutian santai yang paling best dan sesuai untuk orang yang suka nature dan ingin jauh dari kesibukan bandar.

Tempat ini sangat sesuai untuk family gathering, family day, team building dan lain lain lagi. Hospitaliti yang disediakan juga sangat selesa, staff pun friendly, environment sangat menyamankan. Terbaik!

Ada pelbagai aktiviti yang disediakan, antaranya white water rafting, teroka gua, paintball, river tubing, jungle trekking dan lain lain lagi (boleh rujuk gambar).

Senarai aktiviti dan harga ( Harga ini adalah pada tahun Sep 2020 ) untuk maklumat harga terkini boleh rujuk di website mereka. Website: GGP

Kalau diikutkan, 3 hari 2 malam tak mencukupi untuk explore semua aktiviti dekat Gopeng.

Hari Pertama

Untuk hari pertama, kami checkin lewat petang sebab ronda ronda di Ipoh dulu. Semasa checkin, staff akan briefing serba sedikit tentang Gopeng Glamping Park (GGP).

Sebelum terlupa, kami beli voucher GGP dari Shoppe, dapat harga promo RM256 untuk 1 tent, muat untuk 4 orang. Lepas beli voucher baru lah boleh lock date.

Glamping Gopeng Perak

Basikal (free sahaja, tapi kene inform receptionist sebelum guna)
Basikal (free sahaja, tapi kene inform receptionist sebelum guna)
Café (sebelah receptionist)
Café (sebelah receptionist)

Hari Kedua –  Water Rafting

Sepanjang berada di GGP, kami decide untuk pilih satu aktiviti sahaja. Untuk hari kedua, kami isi masa kami dengan aktiviti white water rafting.

Aktiviti water rafting ini mengambil masa lebih kurang 2 jam dalam air dan 2 jam untuk perjalanan ke drop point. Sebelum rafting, guide akan briefing dan praktis dulu.

Harga Water Rafting Gopeng: RM130/pax, min 4 Pax

Okay jom layan gambar gambar rafting. Gambar diambil oleh seorang lagi guide yang standby incase kalau ada emergency masa dalam air.

Hari Ketiga di GGP

Untuk hari terakhir, just santai santai sebelum checkout. Kami decide untuk kayuh basikal ke Gua Tempurung. Lebih kurang 3km dari GGP.

Sebenarnya ada jugak disediakan pakej untuk caving exploration, tapi mahal dan agak challenging. So kami just buat exploration sendiri hehehe. Jimat.

End of our trip. Checkout at 12pm. REPEAT? Of course YES !! Nak try aktiviti lain pulak.

HIGHLY RECOMMENDED !

 

Pergi Pulau Redang Pada Musim Tengkujuh

Kebiasaannya, kebanyakan pulau sebelah pantai timur akan tutup sepanjang musim tengkujuh. Namun begitu, ada beberapa resort yang beroperasi pada musim tengkujuh.

Resort di Pulau Redang Yang Beroperasi Pada Musim Tengkujuh

Antara resort yang buka pada musim tengkujuh adalah The Taaras Resort. Korang boleh buat tempahan di booking.com. The Taaras Resort

Bot ke Pulau Redang Pada Musim Tengkujuh

Untuk servis bot ke Pulau Redang pada musim tengkujuh korang boleh guna servis Merang Waterfront Jetty oleh Vigourmarine.

Pada musim tengkujuh, ombak tidak menentu. Jadi, hanya bot besar sahaja yang boleh pergi ke sana.

Biasanya, mereka akan guna bot yang muat 30 orang. Harga RM650 sehala. Boleh tempah di website mereka. Merang Waterfront Jetty

Book Now

Berbaloi kalau pergi ramai.

Aktiviti di Pulau Redang Pada Musim Tengkujuh

Aktiviti snorkeling boleh jika keadaan ombak tidak kuat. Boleh ambil pakej snorkeling di sana nanti.

Lain-Lain Artikel

Pakej Langkawi

Harga Tiket Feri ke Pulau Redang

Harga Tiket Feri ke Pulau Redang | Pulau Redang antara destinasi pulau popular dan komersial di Malaysia. Dengan kecantikan pantai semulajadi, menjadikan Pulau Redang amat popular dengan snorkeling dan diving.

Bagi memudahkan anda untuk merancang percutian ke Pulau Redang, kami kongsikan serba sedikit maklumat tentang Pulau Redang dan juga harga tiket bot dan feri ke Redang.

Baca Selanjutnya » “Harga Tiket Feri ke Pulau Redang”