Menarik di Dataran Lang, Langkawi

Dataran Lang (Dataran Helang) merupakan mercu tanda Langkawi dan juga merupakan tugu tumpuan pelancong yang terkemuka di pulau Langkawi, Malaysia. Ia merupakan patung helang setinggi 12 meter yang menggambarkan helang yang dari mana Langkawi mendapat namanya. Kedudukan patung helang gergasi ini terletak bersebelahan dengan pelantar jeti Kuah, dengan sayap berkepak sedia untuk menyusur keudara menjadikannya satu pemandangan yang mengkagumkan bagi para pelancong sedia untuk mendarat di pulau ini.

Rakyat tempatan mencatatkan helang sebagai satu simbol di mana nama langkawi berasal “Lang” adalah sama atau dikata singkatan “helang” manakala “kawi” bermaksud perang merah di zaman Melayu purba.

Pada malam, seluruh dataran diterangkan dengan lampu. Dari laut, panorama adalah menakjubkan. Suasana malam sungguh menggasyikkan dengan cahaya lampu daripada kapal yang berlabuh.

Lokasi dan Sejarah Dataran Lang, Langkawi
Talian Bantuan di Langkawi
Sumber: http://www.langkawi-info.com

Terletak di Bandar Kuah dan bersebelahan dengan jeti, Eagle Square adalah tempat yang mencerminkan asal-usul nama Langkawi. persegi ini ditandai dengan besar-besaran ukiran 12 meter dari burung nasar yang coklat kemerahan yang bersedia untuk berlepas. nama Langkawi telah diperolehi daripada helang coklat kemerahan, kerana dalam bahasa Melayu lama Helang bermakna Eagle, dan Kawi bermaksud coklat kemerahan. Jadi patung ini buatan manusia dari burung nasar yang diletakkan di atas platform berbentuk konkrit bintang besar telah dicipta untuk mencerminkan latar belakang ini pulau di mana helang adalah lambang Langkawi.

Menarik di Dataran Lang, Langkawi

Jadi apa yang anda boleh mengharapkan di sini? Eagle Square terletak di sebelah kanan Jeti Kuah dan dalam jarak berjalan kaki yang singkat dari sana. Dataran ini meliputi kawasan yang berlandskap yang kira-kira 19 ekar yang telah dilindungi teres, kolam kecil yang indah, air pancut, titian, kedai & tempat makan, dan ditutup astaka di mana acara itu diadakan.

Tetapi kemuncak Eagle Square adalah pandangan menggerunkan teluk yang menuju ke laut dengan latar belakang pegunungan. Dari Eagle Square, anda boleh melihat peri bermain seluruh teluk. Dan jika anda tiba ke bandar Kuah oleh feri (iaitu di tepi laut), anda akan laut model ini gergasi helang menghadap perairan menyapa anda sebagai anda menghampiri jeti.

Perhatikan bahawa ia boleh menjadi benar-benar panas di sini pada siang hari pertengahan. Lantai konkrit terdedah dataran mencerminkan haba dan ia boleh menjadi agak sukar untuk berdiri di sini di bawah matahari. Oleh itu, cuba untuk merancang perjalanan sama ada pada awal pagi atau pada waktu petang untuk berjalan-jalan dan benar-benar menghargai tempat itu. Selepas gelap, kuasa dua dan walaupun patung helang diterangi dengan lampu dan tempat yang benar-benar kelihatan cantik.

Jika anda sedang mencari untuk lari seketika daripada matahari dan juga suka untuk pergi untuk makan tengah hari, pilihan yang baik adalah untuk berjalan ke Eagle View Seafood Restaurant. Ia boleh diakses dari jalan yang sama yang mempunyai akses kepada Eagle Square dan dalam jarak berjalan kaki yang singkat. Restoran ini menyajikan makanan laut yang bagus tetapi boleh mendapatkan yang sibuk sedikit sebagai pengusaha pelancongan banyak berehat di sini untuk makan tengah hari.

Waktu Operasi Dataran Lang

Kompleks ini dibuka 24 jam setiap hari. Masuk adalah percuma.

 

Kereta Sewa Langkawi

Pergi Langkawi mesti ada kereta, baru lah mudah perjalanan anda nanti. Kebiasaan musim cuti sekolah, permintaan kereta sewa amat tinggi, dan memerlukan tempahan yang awal. Untuk tempahan awal boleh rujuk di bawah:

FH SUCCESS MANAGEMENT, LANGKAWI
Phone: 013-7478059 Atau 019-4342324
CODE: CarLangkawi <-- Sila beritahu code ni untuk dapatkan diskaun dari kami.

Senarai Harga

Kereta Sewa Langkawi 2017

Lain-lain Tentang Langkawi:

  1. 10 Tempat Menarik di Langkawi
  2. Menarik di Pantai Cenang Langkawi
  3. Senarai Pakej Langkawi
  4. Pakej Island Hoping
  5. Pakej Mangrove Tour
  6. Kereta Sewa Langkawi
  7. Trip Bajet untuk Student
  8. Muzium 3D Langkawi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *